1 min

Verschillende fabrikanten van horloges hebben klachten ingediend tegen ontwikkelaars van Android Wear-wijzerplaten die de veelal iconische ontwerpen van de bedrijven imiteren. Het betreft grote bedrijven als Armani, Cartier, Certina, Flik Flak, Fossil, IWC, Michael Kors, Mondaine, Omega, Panerai, Swatch en Tissot.

Android Wear-ontwikkelaars schenden massaal de rechten van grote horlogefabrikanten door digitale wijzerplaten met visuele gelijkenissen van bestaande producten te ontwerpen. De digitale wijzerplaten zijn te gebruiken op smartwatches met Android Wear, zoals de LG G Watch R en Motorola Moto 360.

Als tegenreactie hebben deze merken nu verzoeken bij de ontwikkelaars en aanbieders ingediend om de wijzerplaten direct ontoegankelijk te maken. Volgens TorrentFreak dreigen de luxemerken met een aanklacht voor inbreuk op handelsmerken, auteursrechten en ontwerprechten. Openlijk melden de luxemerken niks over de actie. Het offline halen van de digitale wijzerplaten heeft niet direct met het beschermen van verkoop te maken, maar met het beschermen van eigen werk en rechten.

Het is overigens niet de eerste keer dat de technologiewereld en luxemerken met elkaar botsen: Apple kreeg het in 2012 aan de stok met Mondaine vanwege een vermeende imitatie van Zwitserse stationsklokken. Dit geschil werd uiteindelijk opgelost doordat Apple een licentie van 20 miljoen dollar voor het ontwerp kocht.