2min

Als je kijkt naar hetgeen fabrikanten in de winkels leggen, blijft op visueel vlak niet veel over van de Android-ervaring die Google ontwikkelt. Fabrikanten kunnen het systeem namelijk in grote mate aanpassen. Google kiest met Android Wear voor een andere richting, wat betekent dat de ervaring op elke wearable hetzelfde zou moeten zijn. Samsung belooft op termijn wel met aanvullingen te komen.

Overigens passen fabrikanten niet alleen de interface aan, ook functioneel worden er wijzigingen doorgevoerd en er worden ook steevast extra applicaties op toestellen gezet. Google is niet altijd even gecharmeerd van hetgeen Android-fabrikanten afleveren aan de consument. Aan de andere kant komen veel innovaties van het Android-systeem ook juist vanuit diezelfde fabrikanten. Toch kiest de zoekgigant ervoor om Android Wear meer gesloten en puur te houden.

In een interview op Google I/O geeft Samsung aan dat het de eigen TouchWiz-interface dus niet kan uitbreiden naar Android Wear. Google staat dat niet toe, althans niet op dit moment, zo geeft Christopher Belter van Samsung aan. Wel mag Samsung eigen functionaliteit toevoegen aan de hand van Google’s ontwikkeltools. Ook zijn fabrikanten in staat om unieke hardware zoals hartslagmeters aan de horloges toe te voegen.

Google presenteerde deze week het eerste horloge van Samsung waarop Android Wear draait. De Samsung Gear Live is direct voor te bestellen vanuit Google Play. LG biedt de G Watch ook per direct aan, de Motorola Moto 360 komt later deze zomer.