1 min

Google heeft met Android Wear een besturingssysteem ontwikkelt voor wearables. Hoewel veel fabrikanten daar momenteel dankbaar gebruik van maken begint de kritiek op Android Wear ook toe te nemen. Het besturingssysteem is namelijk bijna niet aan te passen, waardoor de fabrikanten geen eigen ervaring kunnen bieden en alle horloges min of meer hetzelfde zijn. Dat moet anders vindt nu ook Huawei.

De druk op Google begint toe te nemen om Android Wear te voorzien van de nodige mogelijkheden het beperkte besturingssysteem aan te passen. Verschillende fabrikanten zijn van mening dat de standaard Android-omgeving op wearables ervoor zorgt dat de smartwatches niet onderscheidend genoeg zijn.

Huawei spreekt zich nu publiekelijk uit dat Android Wear meer open moet worden net zoals de normale Android-software. Huawei zo graag meer aanpassingen doorvoeren in de software maar dat gaat op dit moment niet. Het enige wat fabrikanten kunnen aanpassen is de achtergrond an het klokje en de apps die ze erop voor installeren, dat is te weinig, aldus Yang Yong, Huawei’s Vice President of Product Management.

Inmiddels hebben LG en Samsung beide al een alternatief besturingssysteem voor wearables ontwikkelt. De kans is groot dat als Google niet over de brug komt meer fabrikanten naar eigen besturingssystemen gaan grijpen en daarmee is de consument niet gebaat omdat het aantal beschikbare apps dan alleen maar afneemt.