2min

Het bedrijf Digital Turbine heeft een softwarepakket genaamd Ignite ontwikkeld, wat verkocht wordt aan telecomproviders. Dit pakket biedt providers de mogelijkheid om apps op afstand te installeren op Android-smartphones. Het pakket biedt nieuwe mogelijkheden om bloatware te verspreiden.

Als we op Techzine ergens een hekel aan hebben, dan is het wel aan bloatware. Voor de duidelijkheid: bloatware is extra software die wordt geïnstalleerd op laptops, tablets of smartphones, maar die geen toegevoegde waarde heeft. Bijvoorbeeld spelletjes of apps die je ook zelf gratis uit een applicatiewinkel kan halen. Een goed office- of navigatiepakket kunnen we best mee leven, maar daar houdt het ook wel mee op.

We zijn dan ook altijd erg kritisch op de aanwezigheid van bloatware, net als veel gebruikers dat ook zijn. Dat heeft er al in geresulteerd dat bepaalde fabrikanten hun beleid hebben aangepast. Samsung levert bijvoorbeeld op zijn nieuwe smartphone een eigen applicatiewinkel mee, waar je alle software kan vinden. Het bedrijf installeert vrijwel geen bloatware meer. Hoewel het beleid bij fabrikanten nu de goede kant op gaat, lijken de telecomproviders nu dwars te gaan liggen.

Het bedrijf Digital Turbine heeft met zijn softwarepakket Ignite een dienst ontwikkeld, waarmee telecomproviders apps kunnen pushen naar een Android-smartphone. Verschillende Amerikaanse gebruikers melden dat ze ineens de applicatie IG_Ignite tegenkomen op hun smartphone. Deze app is verantwoordelijk voor het binnenhalen en installeren van apps door telecomproviders. Op de website van Digital Turbine zien we dat onder meer T-Mobile en Vodafone klant zijn bij het bedrijf, of deze bedrijven ook het Ignite-pakket hebben afgenomen is onduidelijk. We hebben de providers in elk geval om een reactie gevraagd.

Ignite werkt op dit moment alleen op Android-smartphones die draaien op een Android-versie van een provider. De providers moeten namelijk de Ignite-app installeren op de toestellen, dit kunnen ze bijvoorbeeld doen bij een Android-update. Nexus-toestellen en toestellen die zijn geroot hebben geen last van de Ignite-app.