1 min

Google was van plan om de Nexus 6 te voorzien van een vingerafdrukscanner, maar zag daar enkele maanden voor de officiële lancering vanaf. De aanwezigheid van dit onderdeel werd ook in verschillende geruchten gemeld, dat lijkt dus niet geheel uit de lucht te zijn gegrepen. De ondersteuning had ook standaard in Android 5.0 Lollipop aanwezig moeten zijn.

Halverwege het jaar werd beweerd dat Google de Nexus 6 zou uitrusten met een vingerafdrukscanner. De uiteindelijke versie heeft dit onderdeel niet aan boord, maar volgens Ars Technica was Google het wel degelijk van plan. Dat blijkt uit een commit message op Android Open Source Project, waarin wordt opgeroepen om de ondersteuning voor Shamu, de codenaam van de Nexus 6, te laten vallen.

De vingerafdrukscanner zou waarschijnlijk geproduceerd worden door Validity Sensors, een dochteronderneming van Synaptics. De Nexus 6 zou het eerste apparaat zijn dat officieel gebruikmaakt van Google’s eigen Fingerprint API voor Android, waarmee apparaten beveiligd kunnen worden.

Om wat voor vingerafdrukscanner het precies gaat is helaas onduidelijk. Er zijn globaal genomen twee types, bij de ene vorm moet de vinger over de scanner worden geveegd, bij de andere wordt de vinger erop geplaatst. Omdat methodes met de naam FINGERPRINT_ACQUIRED_TOO_FAST en FINGERPRINT_ACQUIRED_TOO_SLOW aanwezig zijn, lijkt het erop dat Google voor de optie met een veegbeweging had gekozen.

Het lijkt aannemelijk dat de Fingerprint API pas bij de volgende versie van Android zal worden geïntroduceerd, mogelijk alsnog met een Nexus-toestel.