Intel heeft vandaag een hele waslijst aan nieuwe processoren gepresenteerd. In totaal zijn er nu 48 Skylake-processoren waar fabrikanten uit kunnen kiezen voor hun systemen. Nu is een deel van die processoren alleen geschikt voor desktop-computers, een ander deel alleen voor laptops en weer ander deel voor tablets. De keuze is echter wel zeer ruim te noemen.

We hebben er even op moeten wachten maar de nieuwe Skylake-processoren zijn nu beschikbaar voor desktops, laptops en tablets. Hierdoor zullen veel fabrikanten de generatie met Broadwell-processoren laten vallen, deze generatie was pas enkele maanden beschikbaar maar is nu dus alweer vervangen. Dit komt door de vertragingen die Intel eerder heeft opgelopen.

Met de nieuwe Skylake-processoren weet Intel weer echt vooruitgang te boeken met de chip-ontwikkeling. Zo is deze generatie ongeveer 10 procent sneller, grafisch zo’n 35 procent terwijl het energieverbruik is gedaald. In totaal moet een accu nu een uur langer mee gaan doordat de processor minder energie verbruikt. Uiteraard is dit ook afhankelijk van andere hardware componenten.

De Intel Core i3, i5, i7 en Pentium-processoren komen beschikbaar voor desktop-computers. Voor laptops heeft Intel ook Core i3, i5 en i7-processoren met de toevoeging van de letter H U of Y. Daarnaast zijn er nog nieuwe Xeon Mobile-processoren voor echte mobiele werkstations, deze dragen de naam E3.
Tot slot zijn er nog de Core M-processoren, dit zijn processoren die bedoeld zijn voor tablets en zogenaamde hybrides tussen een tablet en een laptop in. Deze komen beschikbaar als M3, M5 en M7. Al met al is er voldoende keuze en lopen de prijzen ook zeer uiteen.

Intel heeft ondersteuning voor DDR3-geheugen geschrapt en stapt met deze generatie over op DDR4-geheugen. Daarnaast ondersteunen de GPU’s nu ook DirectX 12, OpenCL 2.0 en OpenGL 4.4. Waarmee de grafische prestaties flink toenemen.

Er zijn ook enkele processoren die intensief samenwerken met Windows 10. Zo kunnen deze worden gecombineerd met een microfoon en een Intel RealSense-camera en kan de pc met een stemcommando worden opgestart en kan er via de camera worden ingelogd zonder een toets aan te raken.

Nu Skylake officieel beschikbaar is zullen veel fabrikanten de komende dagen nieuwe laptops presenteren op de IFA met Intel Skylake-processoren. Wat inmiddels al de zesde generatie Intel Core-processoren zijn.