2min Devices

Android 5.0 Lollipop nu op 1,6 procent van de Android-toestellen

Het begin is gemaakt, Android 5.0 Lollipop heeft zijn weg gevonden naar de eerste Android-toestellen en daarmee is het aandeel van de nieuwe Android-versie goed voor 1,6 procent van het totaal. Eigenlijk is het nog net te vroeg want de afgelopen week zijn veel fabrikanten pas begonnen met de verspreiden van Android 5.0 Lollipop.

De komende maanden zal het aandeel van Android 5.0 Lollipop (review) enorm hard gaan stijgen, om te beginnen omdat veel populaire toestellen afgelopen week de update hebben gekregen. Toestellen zoals de HTC One (M8) (review), LG G3 (review) en Samsung Galaxy S5 (review) krijgen nu allemaal gefaseerd de update uitgerold. Waarschijnlijk zal het aandeel van Android 5.0 Lollipop de komende maand ook minimaal verdubbelen of misschien wel verdrievoudigen.

Vervolgens krijgen we begin maart de Mobile World Congress, waarbij veel fabrikanten een nieuw vlaggenschap zullen presenteren met Android 5.0 Lollipop. Deze toestellen zullen vervolgens in maart of april in de winkels verschijnen en daarmee zal het aandeel wederom toenemen.

Aan de andere kant is er een veel belangrijker cijfer beschikbaar gekomen, namelijk hoe snel er nu afscheid wordt genomen van oude versies. Mede omdat er een lek zit in Android-versie 4.2 en ouder welke Google weigert te dichten omdat het teveel werk is. Iets waar ik op Techzine al een blog over hebben geschreven om mijn ongenoegen te uitten. Inmiddels draait 47,6 procent van de toestellen om Android 4.3 of nieuwer. Dat betekent dat 52,4 procent op een Android-versie draait waarin een ernstig lek zit.

Techzine raadt iedereen met een Android-toestel dan ook aan om via Instellingen en vervolgens in de meeste gevallen de onderste optie (Over deze telefoon, Info) te selecteren en vervolgens op Software updates te klikken. Mocht er geen update beschikbaar zijn en je maakt nog gebruik van Android 4.2 of ouder, dan is er waarschijnlijk geen update beschikbaar, maar in sommige gevallen kan het nog helpen om het toestel aan de pc te koppelen en de bijbehorende applicatie van de fabrikant te installeren. Soms vinden deze applicaties nog wel een update. Als je twijfelt laat je toestel naam gerust achter in de reacties dan zal de Techzine-redactie reageren of er volgens ons een update beschikbaar moet zijn.

Je Android-versie controleren kan via hetzelfde menu, Instellingen -> Over deze telefoon / Info en vervolgens Software informatie te selecteren.