2min Devices

Android Lollipop nu met 36 procent meest gebruikte Android-versie

Android Lollipop is nu de meest gebruikte Android-versie met een aandeel van 36,1 procent, in totaal had deze Android-versie 16 maanden nodig om de populairste versie te worden. Op de tweede plaats staat Android 4.4 KitKat met een aandeel van 34,3 procent, deze versie verscheen 29 maanden geleden, bijna 2,5 jaar geleden.

De nieuwste versie van Android is Android 6.0 Marshmallow, deze versie verscheen vijf maanden geleden en veel fabrikanten beginnen deze versie nu uit te rollen naar de eerste smartphones. Verwacht wordt dat het aandeel smartphones met Marshmallow de komende maanden flink gaat groeien.

In totaal maakt 61,6 procent van de Android-smartphones maakt op dit moment gebruik van een Android-versie die twee jaar of ouder is. Dat is en blijft het grootste probleem van het Android-besturingssysteem, Google zal in de toekomst echt iets moeten gaan ondernemen om het updatepad sneller te laten verlopen.

Microsoft had hetzelfde probleem met zijn mobiele besturingssysteem, maar kiest er vanaf Windows 10 voor om de telecomproviders buitenspel te zetten door de radiomodule los te koppelen van het besturingssysteem. Hierdoor kan Microsoft direct zelf de toestellen voorzien van updates. Google zal ook iets dergelijks moeten ondernemen, maar zal ook alle aanpassingen van de fabrikanten moeten loskoppelen van het Android-besturingssysteem. Of dat ook nog gaat gebeuren in de toekomst is moeilijk te voorspellen maar die kans lijkt klein. Daarvoor zijn de fabrikanten te machtig.