2min

Uit de nieuwste Android-statistieken van Google blijkt dat ruim 75 procent (76,5 procent) van de Android-gebruikers gebruik maakt van Android 4.4 of ouder. Aan het einde van deze maand is Android 4.4 alweer twee jaar beschikbaar, het is dus weer de hoogste tijd voor een grote upgraderonde vanuit de fabrikanten.

Google publiceerde eerder deze week de definitieve firmware van Android 6.0 voor de Nexus-toestellen. Android 6.0 is de allernieuwste versie van Android en alle fabrikanten die met Android werken zijn inmiddels druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe firmware voor hun toestellen en dat is maar goed ook.

Uit de statistieken blijkt dat van alle Android-gebruikers er 76,5 procent gebruik maakt van Android 4.4 of ouder. Aan het einde van deze maand is Android 4.4 alweer twee jaar beschikbaar. Nu is dit waarschijnlijk de slechtste timing om de balans op te maken aangezien de nieuwste versie van Android, Android 6.0, pas net beschikbaar is en fabrikanten nog niet voldoende tijd hebben gekregen om Android 6.0 geschikt te maken voor hun toestellen, maar Android 5.0 is in november alweer een jaar beschikbaar.

Het laat zien dat Android-fabrikanten er nog steeds een tandje bij moeten doen en sneller moeten komen met updates voor hun toestellen. Zeker nu de malware op Android tot steeds meer narigheid in staat is. Met Stagefright en Statefright 2.0 zijn er enorme gaten in Android ontdekt waarmee toestellen door kwaadwillende zijn over te nemen. Ook ligt hier een taak voor Google om ervoor te zorgen dat fabrikanten sneller met updates komen.

Het probleem van verouderde Android-versies is overigens wel iets minder groot in de Westerse landen waar over het algemeen meer geld wordt uitgegeven aan een smartphone. Fabrikanten brengen namelijk als eerste updates uit voor hun duurdere en meest recente toestellen. Daarna wordt er pas gekeken naar de goedkopere toestellen. Google maakt echter geen cijfers per land bekend waardoor we niet exact kunnen zeggen hoe groot het aandeel van Android 4.4 en lager is in Nederland.

Wereldwijd zit Android 5.0 op dit moment op 15,6 procent en Android 5.1 op 7,9 procent. Android 6.0 heeft nog een onmeetbaar marktaandeel.