Google heeft officieel bekendgemaakt dat het niet langer mogelijk is voor ontwikkelaars om apps toe te voegen aan de Google Play Store die vervolgens direct beschikbaar zijn. Het duurt enkele uren voordat een app door alle controles van Google heen is. Dit is grotendeels een geautomatiseerd proces maar er kan ook handwerk aan te pas komen.

Het nieuwe systeem waarbij apps strenger bekeken worden is eigenlijk al enkele maanden actief, maar tot op heden hebben maar weinig ontwikkelaars het echt opgemerkt. Dat komt omdat het keuren van een nieuwe app binnen enkele uren is voltooid, in tegenstelling tot het proces bij Apple dat gemiddeld enkele dagen in beslag neemt.

Het idee achter de extra controles is dat er minder malware en andere kwaadwillende apps toegevoegd worden in de Google Play Store. Google wil het imago van zijn applicatiewinkel verbeteren. De meeste controles worden door computers uitgevoerd en indien nodig worden de apps handmatig door een Google-werknemer bekeken om vast te stellen dat ze aan alle voorwaarden voldoen.

Zo worden zaken als malware, copyright-schending en pornografie automatisch gedetecteerd, waardoor de grootste lading apps die niet aan de voorwaarden voldoen automatisch worden geweigerd.

Verder heeft Google bekendgemaakt dat het duidelijker gaat vermelden in welke leeftijdscategorie een game valt. Ook probeert Google rekening te houden met de bepalingen per land, zo zijn de leeftijdsrestricties op games in Australië een stuk strenger dan in Europa. Google gebruikt de internationale standaarden om games te labelen, in Nederland is dat het PEGI-label.