2min

Google wil dat apps in zijn Play Store aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, en helpt nu app-ontwikkelaars hiervoor een beetje. Dit doet men onder meer door developers te laten bepalen wanneer deadlines voor het uitvoeren van bepaalde verplichtingen plaatsvinden. Toch worden de kwaliteitsregels op punten ook weer aangescherpt.

De techgigant wil met de nieuwe regels onder andere ervoor zorgen dat minder malafide apps in de Play Store verschijnen. Onderdeel van deze maatregelen is bijvoorbeeld het verplicht stellen van privacyregels en een zogenoemde DUNS-nummer, een uit negen getallen bestaand registratienummer, waarmee bedrijven zich kunnen identificeren. Ook moeten appmakers meer informatie geven in de contactinformatie.

Zelf deadline bepalen

Deze maatregelen vergen normaliter een lang administratief proces en Google komt daarom app-ontwikkelaars nu een beetje tegemoet. App-ontwikkelaars kunnen vanaf nu hun eigen deadline bepalen voor wanneer zij aan deze verplichtingen voldoen.

Geheel vrij in het kiezen van een deadline zijn de ontwikkelaars weer niet. Google bepaalt nog altijd wanneer deze wordt vastgesteld, maar hoe eerder ontwikkelaars er één kiezen, hoe gunstiger die is. De door Google vastgestelde deadlines waaruit ontwikkelaars kunnen kiezen, komen op een first come-, first serve-basis.

De techgigant wil hiermee bereiken dat app-ontwikkelaars zich zo snel mogelijk registeren, zodat zijj een door hen gewenste deadline-datum kunnen krijgen. App-ontwikkelaars die zich voor 29 februari 2024 niet hebben opgegeven, krijgen automatisch een deadline toegewezen.

Verplicht testen apps

Naast het kunnen vaststellen van eigen deadlines, heeft Google toch ook de app-vereisten weer een beetje aangescherpt om de kwaliteit omhoog te brengen. App-ontwikkelaars moeten de apps die zij in Google Play willen onderbrengen, nu verplicht laten testen door minimaal 20 gebruikers gedurende twee weken.

Volgens de techgigant zou dit ook voordelig zijn voor de apps zelf, omdat apps die zijn getest met Google’s tools tot drie keer meer installs zouden hebben dan apps waarvoor dat niet geldt.

Meer onderzoek review teams

Verder gaat Google zelf ook apps nauwer onderzoeken door zijn wereldwijde review-teams. Hiermee wil de techgigant dat gebruikers van Google Play er zeker van kunnen zijn dat zij de app store veilig en betrouwbaar kunnen gebruiken.

Vooral apps die voor kinderen zijn bestemd of bepaalde device-instellingen vereisen, kunnen hierdoor vertraging oplopen voor de beschikbaarheid binnen Google Play, waarschuwt de techreus.

Google Play blijft constant geüpdatet met nieuwe features die eindgebruikers moeten laten zien dat zij betrouwbare apps kunnen downloaden. Begin volgend jaar wordt onder meer een specifiek teken voor overheidsapps toegevoegd.

Lees ook: Google Play gaat kwaadaardige apps met DUNS-nummer aanpakken