Samsung gaat binnenkort mobiele producten voorzien van irisscanners, waarmee het mogelijk wordt om de ogen te scannen en te gebruiken voor bijvoorbeeld authenticatie. Het Zuid Koreaanse bedrijf heeft hiervoor een exclusieve licentieovereenkomst gesloten voor "Iris on the Move" van het Amerikaanse Stanford Research Insiture.

Het Stanford Research Institute (SRI) heeft bekendgemaakt dat het een exclusieve overeenkomst heeft afgesloten met Samsung. Samsung gaat volgens SRI de irisscanners gebruiken in zijn mobiele producten, waarvan een speciale versie van de Galaxy Tab Pro 8.4 de eerste is. In deze tablet zit aan de achterzijde een ingebouwde IOM iris-module. Deze tablet kan gebruikt worden voor beveiligingstoepassingen om bijvoorbeeld de identiteit van een persoon te achterhalen. Een irisscan is volgens SRI 100 keer accurater en dus veiliger dan een vingerafdrukscanner.

Vooralsnog lijkt de irisscanner vooral gebruikt te gaan worden in zakelijke producten van Samsung. Of het bedrijf uiteindelijk de irisscanner ook gaat introduceren in smartphones voor consumenten om het scherm te ontgrendelen is nog onduidelijk. In het geval van de Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 zit de scanner aan de achterzijde waardoor die meer gericht is voor fysiek beveiligingswerk en identiteitscontrole.

Op vliegvelden worden irisscanners al langer gebruikt om mensen bijvoorbeeld sneller door de douane te loodsen.

Er zijn inmiddels al wel smartphonefabrikanten die irisscanners gebruiken, op het Mobile World Congress presenteerde ZTE een eerste smartphone met een dergelijke scanner.