2min

Microsoft heeft een manier gevonden om snel een gevulde Windows Store te krijgen voor Windows 10. Het bedrijf heeft de API’s van Apple en Google min of meer gekopieerd waardoor het mogelijk is om Android en iOS-apps te converteren naar Windows 10-apps zonder dat daarvoor enorm veel aanpassingen nodig zijn.

Microsoft heeft een speciale container ontwikkeld waar binnen de java-code van een Android-app kan worden uitgevoerd. Deze container zal ook op Windows 10-smartphones beschikbaar gaan komen. Hierdoor wordt het vrij eenvoudig om Android-apps te porten naar Windows. Voor iOS heeft Microsoft het anders aangepast, De Objective C-code kan worden omgezet naar een Windows 10-app, vrijwel alle gebruikte code kan worden omgezet naar een app geschikt voor Windows 10. Bedrijven die beschikken over zowel een Android als iOS-app kunnen dus bekijken welke app de beste ervaring biedt op Windows 10 en deze porten naar het besturingssysteem.

Microsoft heeft de API’s van Apple en Google min of meer gekopieerd om ondersteuning te bieden voor het omzetten van deze apps. Microsoft had niet veel meer kunnen doen om de drempel te verlagen ook apps voor Windows beschikbaar te maken. Aangezien de apps nog steeds worden geconverteerd is het nog even afwachten hoe goed dit precies in de praktijk gaat werken, maar de potentie is er zeker.

Het zal daarnaast ook mogelijk zijn om de apps die je hebt omgezet vervolgens aan te passen en ondersteuning te geven voor Azure, Cortana, Live Tiles en Xbox Live.

Microsoft is echter niet gestopt bij Android en iOS-apps, ook bestaande .NET en Win32-applicaties kunnen worden omgezet naar een nieuwe Windows-app. Windows 10 zal dan deze dekstop-applicatie in een container gevirtualiseerd uitvoeren. Het is echter ook mogelijk om Win32-apps gewoon toe te voegen aan de Windows Store waarbij het ook Win32-applicaties blijven.

Tot slot heeft Microsoft ervoor gekozen om ook web-ontwikkelaars een SDK te geven waarmee ze eenvoudig een Windows-app kunnen ontwikkelen voor hun website. Microsoft hoopt dat veel websites ook apps zullen gaan maken voor Windows 10.