2min Devices

Microsoft schrapt project om Android-apps te porten naar Windows 10

Microsoft heeft nu officieel de stekker getrokken uit Project Astoria, dit project had als doel om ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden om bestaande Android-applicaties te porten naar een universele Windows 10-app. Microsoft stelt dat het wel doorgaat maar Project Islandwood, waarbij het mogelijk moet worden om iOS-apps te porten naar Windows 10.

Microsoft stelt dat twee bridge-technieken om mobiele apps te porten naar een universele Windows 10-app wat teveel van het goede is en verwarrend kan zijn voor ontwikkelaars. Daarom heeft het nu besloten om alle aandacht te richten op het porten van iOS-apps naar Windows 10.

Hoewel dat de officiële reden is die Microsoft opvoert, heeft het ongetwijfeld ook te maken met het feit dat iOS-apps in Objective C worden ontwikkeld en Android-apps in Java. Java-code omzetten naar C# is een heel stuk lastiger dan Objective C. In het geval van de Android-apps kwam het waarschijnlijk neer op het virtualiseren van de app in plaats van het maken van een echte universal Windows 10-applicatie.

Microsoft heeft gisteren ook bekendgemaakt dat het Xamarin overneemt. Een platform waarmee het mogelijk is om in C# een mobiele app te ontwikkelen voor zowel Android, iOS, Mac als Windows. Door Xamarin toe te voegen aan het Microsoft portfolio kan Microsoft ook een grote groep ontwikkelaars bereiken die nu all apps ontwikkelen voor Android en iOS in C# en ze proberen te overtuigen dat de app ook eenvoudig voor Windows 10 kan worden uitgerold.

Microsoft heeft de universele apps in Windows 10 pas geïntroduceerd en hierdoor moet het weer van voor af aan beginnen met het opbouwen van zijn appcollectie. Dat blijft een lastig proces aangezien gebruikers een goede appcollectie eisen en ontwikkelaars een grote groep gebruikers willen om hun app voor te bouwen. Door het eenvoudiger te maken bestaande apps te porten naar Windows 10 hoopt Microsoft ontwikkelaars toch te overtuigen.

Daarnaast heeft Microsoft ook nog de doelstelling om in 2018 in totaal 1 miljard actieve Windows 10-apparaten in omloop te hebben, waardoor het bereiken van veel gebruikers wel erg eenvoudig is.

Bron:Microsoft