Microsoft gaat dit najaar Windows 10 uitbrengen voor smartphones en daarbij horen natuurlijk ook nieuwe modellen. Voor het bedrijf een goed moment om de toestellen aan de bovenkant van de markt te vernieuwen. Het afgelopen jaar heeft Microsoft alleen maar toestellen uitgebracht in het budget- en middensegment.

De eerste specificaties van twee nieuwe high-end Lumia-smartphones zijn nu opgedoken. Het gaat om de toestellen met de codenamen Cityman en Talkman. Cityman wordt naar verluidt een toestel met een 5,2 inch scherm een QHD-schermresolutie met aan de binnenkant een Qualcomm Snapdragon processor met zes rekenkernen, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit welke nog uitbreidbaar is via een microSD-kaartslot. Het toestel beschikt verder over een 20 megapixel camera aan de achterzijde en een 5 megapixel camera aan de voorzijde.

De Talkman wordt een nieuwe high-end phablet van Microsoft met een 5,7 inch scherm met wederom een QHD-schermresolutie en aan de binnenkant een Qualcomm Snapdragon processor met 8 rekenkernen, 3GB werkgeheugen en opnieuw 32GB aan opslagcapaciteit welke nog uitbreidbaar is via een microSD-kaartslot. Wederom zou Microsoft kiezen voor een 20 megapixel camera aan de achterzijde en een 5 megapixel camera aan de voorzijde.

De camera’s van beide toestellen beschikken waarschijnlijk over de bekende PureView-technologie die Nokia ontwikkelde maar door Microsoft mee werd overgenomen. Hierdoor zijn de toestellen in staat om hele goede foto’s te maken. Verder zal meteen duidelijk worden of Microsoft even veel waarde hecht aan PureView als Nokia. We verwachten dat Microsoft toch minimaal wat verbeteringen heeft doorgevoerd in de PureView-technologie.

Verder is het nog even de vraag welke Qualcomm-chips Microsoft gaat gebruiken. Op dit moment ligt het voor de hand dat dit de Snapdragon 808 en 810 zijn, maar in het najaar heeft Qualcomm ongetwijfeld al weer opvolgers beschikbaar van deze chips.

Verder zal Microsoft de functionaliteit gaan toevoegen aan deze toestellen waarmee het mogelijk wordt draadloos te verbinden met een monitor, toetsenbord en muis waarbij de Windows 10 omgeving wordt opgeschaald naar een desktop-besturingsyssteem vanaf de smartphone.

Windows 10 zou eigenlijk deze zomer beschikbaar komen voor smartphones, maar dat gaat Microsoft niet halen, Deze zomer verschijnt alleen Windows 10 voor pc’s en tablets, de smartphone-versie verschijnt in het najaar.