3min Devices

Succes Microsoft op smartphonemarkt moet komen van Cityman en Talkman

Microsoft introduceert volgende week Windows 10 en dit najaar volgt Windows 10 Mobile. Met die laatste versie wil Microsoft weer een poging gaan doen de smartphonemarkt te veroveren. De strategie hoe Microsoft dit wil gaan doen is recent flink op de schop gegaan, in plaats van tientallen smartphones per jaar uit te brengen gaat Microsoft nog maar een handjevol toestellen per jaar uitbrengen.

Microsoft heeft zwaar ingegrepen in zijn mobiele divisie en 7800 mensen moeten opnieuw vertrekken bij het bedrijf, nadat er vorig jaar al 12.500 moesten vertrekken. De strategie van Microsoft gaat daarmee ook op de schop, in plaats van dat het bedrijf een echte smartphonefabrikant is, krijgen de smartphones meer een ondersteunende rol voor Windows 10. Microsoft kiest er dus voor om een aantal goede smartphones uit te brengen elk jaar en het daarbij te laten.

Dat Microsoft minder smartphones gaat uitbrengen hoeft niet per definitie te betekenen dat het ook minder succesvol gaat worden op de smartphonemarkt. Apple brengt elk jaar twee nieuwe iPhones uit en is daarmee al jarenlang de nummer twee. Nu betekent dat niet dat Microsoft dat kunstje even kan na-apen, maar het betekent wel dat succes niet per definitie in een breed assortiment hoeft te zitten.

Daarnaast behouden partners van Microsoft de mogelijkheid om zelf Windows 10 Mobile-toestellen op de markt te brengen. Iets wat veel merken in het verleden hebben geprobeerd met Windows Phone 7 en Windows Phone 8 maar waar uiteindelijk ook iedereen weer mee gestopt is. Volgens Huawei omdat er aan Windows Phone geen geld valt te verdienen. Dat is ongetwijfeld iets wat Microsoft met Windows 10 zal proberen op te lossen. Onder andere door het universele appplatform zal het aanbod in Windows 10 vele malen beter worden dan nu het geval is. Verder zal Windows 10 Mobile gratis te gebruiken zijn voor partners, zolang ze het toepassen op schermen onder de 10 inch.

Microsoft komt dit najaar volgens betrouwbare bronnen met twee vlaggenschepen die de codenamen Cityman en Talkman dragen. Deze toestellen worden naar verluidt beide voorzien van een Irisscanner waarmee authenticatie mogelijk is. Verder beschikken beide toestelen over 3GB aan werkgeheugen, 32GB aan opslagcapaciteit, deze zal echter uitbreidbaar zijn via microSD. Verder beschikken de toestellen over een 20 megapixel PureView-camera aan de achterzijde en een 5 megapixel-camera aan de voorzijde. Microsoft pas ook de nieuwe USB Type C-poort toe op beide toestellen.

De toestellen verschillen uiteraard ook op een aantal punten, voornamelijk in schermgrootte en rekenkracht. De Cityman krijgt een AMOLED-scherm van 5,2 inch met een QHD-schermresolutie van 2560 x 1440 pixels. Aan de binnenkant beschikt het toestel over een Snapdragon 808-chip met zes rekenkernen. De accucapaciteit bedraagt 3000 mAh.

De Talkman krijgt een groter AMOLED-scherm van 5,7 inch met wederom een QHD-schermresolutie van 2560 x 1440 pixels. Aan de binnenkant beschikt het toestel over een Snapdragon 810-chipset met acht rekenkernen. De accucapaciteit van dit toestel is 3300 mAh.

Tot slot beschikken beide toestellen over de mogelijkheid om draadloos opgeladen te worden. Dit zit verwerkt in de backcover. Grote vraag is of Microsoft ook een draadloze lader gaat meeleveren of dat deze nog steeds optioneel verkrijgbaar is.

De naam van de toestellen zou lange tijd Lumia 940 en Lumia 940 XL worden, maar nu gaan er geruchten dat Microsoft zou willen kiezen voor Lumia 950 en Lumia 950 XL. Waarschijnlijk omdat er zo’n lange periode tussen de nieuwe vlaggenschepen en de vorige vlaggenschepen zit. De Lumia 930 (review) verscheen in mei 2014, terwijl deze nieuwe toestellen pas in september of oktober worden verwacht.

Bron:Windows Central