Microsoft maakt van Windows 10 waarschijnlijk de laatste grote Windows-versie. In de toekomst hoeven we voorlopig niet te rekenen op Windows 11 of Windows 12, Microsoft wil Windows meer als een dienst gaan brengen en zal Windows 10 dan ook blijven voorzien van updates en uitbreidingen zonder dat er een dergelijk versienummer aan worden gehangen.

Tijdens de Ignite-conferentie werd er gesteld dat dit de "laatste versie van Windows is", waarmee werd bedoeld dat er geen plannen zijn voor een Windows 11. In plaats daarvan wil Microsoft de komende jaren Windows 10 blijven updaten en uitbreiden, het wil Windows meer als een dienst aanbieden.

Of Microsoft ook al een concreet verdienmodel in gedachten heeft voor Windows is niet helemaal duidelijk is. Wat wel duidelijk is, is dat de licentiekosten het komende jaar fors gaan teruglopen omdat alle Windows 7 en Windows 8-gebruikers gratis mogen overstappen op Windows 10. Ook krijgen de mensen die nu Windows Insider zijn waarschijnlijk een gratis Windows 10-licentie.

Eerder gingen er geruchten dat Microsoft dezelfde strategie wil toepassen met Windows als met Office, waarbij er maandelijks betaald moet worden voor Windows. Dit heeft Microsoft tot op heden echter altijd ontkent. Dan blijven er nog twee opties over, Microsoft gaat geld vragen voor de grote updates die het uitbrengt voor Windows 10 of het bedrijf gaat al zijn inkomsten halen uit de Windows Store. Alle betaalde apps in de applicatieiwinkel moeten 30 procent van de omzet afstaan aan het bedrijf uit Redmond. Deze strategie hanteren Apple en Google ook in hun applicatiewinkels.

Welke strategie Microsoft precies kiest zal later dit jaar mogelijk duidelijk worden als het bedrijf Windows 10 officieel op de markt brengt. Tijdens de Ignote-conferentie werd ook duidelijk dat Windows Updates straks niet meer gebonden zijn aan patch tuesday.