De Duitse geheimendienst BND had een lijstje waarop 71 glasvezelskabels staan die naar Nederland lopen en 15 die naar België lopen, alle kabels op het lijstje zijn mogelijk afgetapt door de geheime dienst. KPN is de beheerder van maar liefst 70 van de Nederlandse glasvezelkabels.

Het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz die eerder al de Duitse geheime dienst en Deutsche Telekom beschuldigden heeft nu bewijzen op tafel gelegd, waaronder het lijstje met glasvezelkabels.

Amsterdam heeft het grootste internetknooppunt ter wereld en vanaf Amsterdam lopen er glasvezelkabels naar veel andere Europese landen, maar ook transatlantische kabels naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De Duitse geheime dienst zou deze kabels hebben afgetapt om internetverkeer tussen Amsterdam en andere Europesel landen te onderscheppen. De informatie die werd vergaard zou vervolgens gedeeld zijn met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

In totaal zou de Duitse geheime dienst zo’n 100 kabels willen aftappen naar 31 landen. De geheime dienst heeft eerder in een verklaring laten weten dat als er glasvezelkabels worden afgetapt, dat niet betekent dat een land wordt afgeluisterd.

Pilz liet verder weten dat Deutsche Telekom in Duitsland wordt verplicht om buitenlands internetverkeer te onderscheppen. Pilz liet dit weten op een persconferentie in Brussel, daarbij was ook GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini aanwezig, zij eist inmiddels actie van de Europese Commissie. De vraag is alleen wat Europa kan beginnen tegen een geheime dienst, deze vallen niet onder Europees toezicht en heeft Europa dan ook niets over te vertellen. De Duitsers kunnen hun praktijken in principe gewoon voortzetten.

KPN zou inmiddels wel een verklaring eisen, aangezien dat bedrijf eigenaar is van een groot aantal lijnen.