KPN heeft een eerste onderzoek afgerond naar de kabels die tussen 2005 en 2008 mogelijk zijn afgetapt door de Duitse geheime dienst BND. Een Oostenrijkse parlementslid kwam recent met bewijzen naar buiten dat de Duitse geheimen dienst in totaal 71 glasvezelkabels naar Nederland wilde aftappen en 15 naar België. Volgens KPN werden alle kabels gebruikt voor telefonieverkeer.

Van de 71 glasvezelkabels die op het lijstje staan van de Duitse geheime dienst zouden er 70 van KPN zijn geweest, maar volgens het bedrijf komt de administratie niet volledig overeen met het lijstje van de Duitse geheime dienst. Het gaat volgens KPN in elk geval om kabels die gebruikt werden voor telefonie, KPN heeft geen bewijzen kunnen vinden dat er daadwerkelijk is afgetapt. Mocht er wel zijn afgetapt dan gaat het dus om telefoongesprekken.

Waarom de Duitse geheime dienst zoveel interesse had in deze kabels en niet in andere kabels die bijvoorbeeld naar Groot Brittanië lopen is onduidelijk. Ook weigeren de Duitsers inhoudelijk op de zaak te reageren en vanuit het Europees Parlement is weliswaar verontrust gereageerd, maar zij hebben geen middelen om de Duitsers hier officieel over aan te spreken. Mogelijk komt er in de toekomst nog meer bewijs boven water en wordt deze zaak dan duidelijker.