1 min

Volgens Peter Pilz, een politicus uit Oostenrijk, heeft de Duitse geheime dienst samen met de NSA verschillende internetkabels afgetapt die naar buurlanden lopen. Volgens Pilz zouden onder meer verbindingen naar Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk zijn afgetapt. België wordt op dit moment nog niet genoemd.

De Duitse geheime dienst zou samen met Deutsche Telekom, moederbedrijf van T-Mobile Nederland, de verbindingen hebben afgetapt op de DE-CIX, de Duitse internet exchange. Pilz stelt bewijzen te hebben voor deze aftappraktijken en heeft inmiddels in Duitsland een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse geheime dienst en Deutsche Telekom. Volgens Pilz zijn onder meer verbindingen tussen Amsterdam en Salzburg afgetapt en tussen Rotterdam en Wenen.

Wat de omvang is van deze aftapspionage is nog niet duidelijk, maar wederom komen de Duitsers samen met de NSA negatief in beeld voor het aftappen van bondgenoten. De kans is redelijk groot dat er allerlei gevoelige gegevens zijn buitgemaakt en misbruikt door de geheime diensten. Eerder werd al duidelijk dat de Duitsers samen met de NSA zo’n 800.000 personen afluisterden.