Intel heeft Thunderbolt 3 gepresenteerd, de belangrijkste wijziging die wordt doorgevoerd is de connector. Intel gaat namelijk voor Thunderbolt 3 ook de USB Type-c connector gebruiken. Het grote voordeel is dat pc-fabrikanten straks nog maar een soort poort hoeven toe te voegen op hun systemen. De techniek van Thunderbolt 3 wijkt overigens wel af van USB 3.1.

Intel gaat het bliksemschicht-icoontje straks op de connectors plaatsen van Thunderbolt 3.0 zodat de gebruiker wel kan zien of die te maken heeft met een USB of een Thunderbolt-kabel. Zonder dat icoontje is het straks onmogelijk om te zien welke technologie er wordt gebruikt. USB en Thunderbolt gebruiken straks weliswaar dezelfde connector, toch is er een groot verschil, bijvoorbeeld de snelheid, USB 3.1 kan een maximumsnelheid halen van 10 Gbit/s terwijl dit bij Thunderbolt 3 maar liefst 40 Gbit/s is.

Thunderbolt 3 is in staat om data, stroom en video te leveren net zoals zijn voorgangers. Zo kunnen apparaten worden opgeladen tot 100 Watt en kunnen er twee 4K-schermen worden aangestuurd via één kabel. Intel verwacht de eerste Thunderbolt 3-producten aan het einde van het jaar, brede beschikbaarheid volgt pas in 2016.