2min Devices

Acer dumpt Thunderbolt en richt zich op USB 3.0

Acer heeft besloten dat het geen Thunderbolt-poort meer zal inbouwen in nieuwe producten zoals laptops en desktopsystemen. Het Taiwanese bedrijf zal zich gaan richten op USB 3.0 vanwege lagere kosten, gelijkwaardige bandbreedte, het grote aantal apparaten dat ermee werkt en de mogelijkheid om apparaten op te laden.

De Thunderbolt-standaard werd in 2011 gepresenteerd door Intel, Apple was de eerste partij die de standaard toepaste in zijn producten. Alle hedendaagse Mac-producten zijn voorzien van minimaal één Thunderbolt-poort, maar vaan zijn het meerdere aansluitingen. Naast Apple kon de standaard ook rekenen op steun van bijvoorbeeld Asus, Dell, HP, Lenovo en Sony.

Thunderbolt is aanzienlijk sneller dan zijn naaste concurrent, het biedt een overdrachtsnelheid van 10 Gbit/s, ten opzichte van de 5 Gbit/s van USB 3.0. Dat is echter één van de weinige voordelen van de standaard van Intel. USB 3.0 biedt immers ook compatibiliteit met oudere USB-apparaten.

Intel ziet de toekomst van Thunderbolt nog altijd zonnig in: "Er zijn door Asus, Lenovo, Dell en andere bedrijven al meer dan een dozijn producten met de vierde generatie Core-processors gelanceerd die ook Thunderbolt aan boord hebben. Bovendien is er nog meer op komst."

Een hernieuwde versie van Thunderbolt is bovendien op komst. Thunderbolt 2 biedt een overdrachtsnelheid van 20 Gbit/s. Ook USB 3.0 krijgt een update en zal dan snelheden van 10 Gbit/s ondersteunen. Daarmee lijkt Thunderbolt vooral een standaard voor veeleisende gebruikers, maar niet voor de massa.

Bron:Neowin