2min

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat het nieuwe toestel, de Sony Xperia Z3+, inderdaad last heeft van oververhitting. Oorzaak van de problemen ligt bij de Qualcomm Snapdragon 810, de chip wordt bij intensief gebruik veel te heet en dat zorgt ervoor dat het systeem instabiel wordt en apps ineens kunnen worden afgesloten. Sony komt met een software-update die de problemen moet voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat de Qualcomm Snapdragon 810 in verband wordt gebracht met oververhitting. LG heeft naar verluidt om die reden gekozen voor de Snapdragon 808 in zijn nieuwe vlaggenschip. HTC had ook de nodige problemen en heeft middels een software-update ervoor gezorgd dat de kloksnelheid omlaag gaat als de chip te heet wordt. Dit wordt ook wel trottling genoemd. Het is in elk geval duidelijk dat het vlaggenschip van Qualcomm op dit moment een heethoofdje is en het is nu aan Sony de taak om de "problemen" binnen de perken te houden. Waarschijnlijk zal Sony naar dezelfde oplossing grijpen als HTC.

Bij normaal gebruik heeft de chip nergens last van, maar zodra de chip intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij het opnemen van 4k-beelden met de camera-app dan kan de chip zo heet worden dat het systeem onstabiel wordt en de camera-app zonder pardon wordt afgesloten.

Sony gebruikt overigens versie 2.1 van de Snapdragon 810 die al voorzien zou moeten zijn van de nodige updates om de hitte binnen de perken te houden. Het is onduidelijk wat voor optimalisaties Qualcomm daarvoor precies heeft doorgevoerd, maar ze zijn nog onvoldoende.