2min

HTC heeft het productieproces van zijn vlaggenschip inmiddels aangepast, voor het toestel wordt niet langer de Qualcomm Snapdragon 810 v2 gebruikt maar de Qualcomm Snapdragon 810 v2.1. Deze vernieuwde versie van de chip heeft minder last van oververhitting dan zijn voorganger.

Qualcomm heeft het afgelopen half jaar minder goed werk afgeleverd dan de jaren ervoor. De Qualcomm Snapdragon 810 is nogal een heethoofd. De chip is inmiddels aangepast om oververhitting beter te kunnen voorkomen, maar helemaal verdwenen zijn de problemen niet.

HTC heeft middels een firmware-update de eerste lichting van zijn vlaggenschip, de HTC One M9 (review) aangepast, de kloksnelheid van de processor wordt verlaagd op het moment dat de chip te warm wordt. Dit zorgde er echter voor dat de prestaties van de smartphone enorm ver terugliepen. HTC heeft dan ook besloten om het productieproces aan te passen en de nieuwe versie van de Snapdragon 810 voortaan toe te passen. Deze kan beter omgaan met de warmte en hoeft niet zover teruggeklokt te worden.

Toch is de oplossing nog steeds niet helemaal geweldig. De Sony Xperia Z3+ (review) beschikt ook over de Snapdragon 810 v2.1, maar ook hier vielen de prestaties enigszins tegen omdat ook Sony de kloksnelheid aanpast als de chip te warm wordt. Daarmee is het topmodel van Qualcomm alles behalve top, maar een echt alternatief is er niet, MediaTek ligt nog steeds achter op Qualcomm en NVIDIA doet niet echt een poging meer. Of de fabrikant gezocht hebben naar een alternatief is niet duidelijk, wel is duidelijk dat er te weinig concurrentie is in de markt, iets waar Qualcomm mogelijk schuldig aan is.

Apple en Samsung zijn eigenlijk de enige twee fabrikanten die geen last hebben van de slechte prestaties van Qualcomm. Deze bedrijven ontwerpen zelf hun eigen chips en Samsung produceert ze ook nog eens zelf. Samsung heeft op dit moment de beste mobiele chip in handen, deze wordt gebruikt in de Galaxy S6 (review). Binnenkort wordt echter de Galaxy Note 5 verwacht met een nog betere chip.