2min Devices

Microsoft schrapt Silverlight in nieuwe Edge-browser

Microsoft heeft besloten om ondersteuning voor Silverlight te schrappen in zijn nieuwe Edge-browser. Het gebruik van dergelijke plugins in browsers is niet meer van deze tijd, het is tijd voor nieuwe technologieën zoals HTML5. Alleen voor Flash wordt nog een uitzondering gemaakt, maar de vraag is voor hoelang.

De nieuwe Edge-browser van Microsoft is de opvolger van Internet Explorer en is ook de standaard browser in Windows 10. Het schrappen van Silverlight heeft voor sommige bedrijven grote gevolgen, bijvoorbeeld voor RTL, die met RTL XL volledig afhankelijk zijn van Silverlight. Het is op dit moment onmogelijk om op de website van RTLXL uitzendingen terug te kijken zonder Silverlight.

RTL zal dus de komende maanden een conversieslag moeten gaan maken naar HTML5, eventueel zou RTL ook nog kunnen overstappen op Flash, al is dat geen slimme investering gezien Flash binnen nu en een paar jaar waarschijnlijk ook zal verdwijnen.

Naast het schrappen van Silverlight ondersteuning komt er ook een einde aan ActiveX-ondersteuning. Voor bedrijven die wel willen overstappen op Windows 10, maar nog bepaalde ActiveX-modules gebruiken, is er de optie om Internet Explorer 11 te gebruiken.

De ontwikkeling van Silverlight is inmiddels ook stopgezet door Microsoft, het bedrijf maakt nog wel patches indien er problemen worden gevonden in Silverlight, maar in 2021 gaat de stekker volledig uit Silverlight.

Met de komst van HTML5 en allerlei nieuwe standaarden voor audio- en videostreaming, zelfs met DRM, zijn er prima alternatieven voor handen.

Bron:Microsoft