2min

Microsoft Edge is de nieuwe browser van het bedrijf uit Redmond en zal Internet Explorer gaan vervangen in Windows 10. Internet Explorer is nog wel aanwezig om ondersteuning te bieden aan verouderde applicaties maar op termijn verdwijnt Internet Explorer. Als we naar de statistieken kijken die Microosft heeft vrijgegeven dan is de nieuwe browser vooral gebouwd met de delete-knop.

De nieuwe Microsoft Edge-browser is weliswaar gebaseerd op Internet Explorer, maar maakt alleen nog gebruik van de kernonderdelen. Alle extra features die in Internet Explorer aanwezig waren zijn zo’n beetje verwijderd. Microsoft is in de jaren 90 begonnen met de ontwikkeling van Internet Explorer en heeft in de loop der jaren honderden functies toegevoegd, wat het in die jaren eigenlijk niet heeft gedaan is functies verwijderd, daar komt met Microsoft Edge verandering in.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het zo’n 220.000 regels aan code heeft verwijderd uit de browser. Ook zijn 300 interfaces waar programmeurs gebruik van konden maken verwijderd, deze waren te verouderd of wijken af van de webstandaarden. Microsoft omarmt met Edge ook echt de webstandaarden, in totaal zijn er 4200 wijzigingen doorgevoerd in Edge om de browser meer compatibel te maken met de webstandaarden. Hierdoor zal het gedag van Microsoft Edge veel meer overeenkomen met dat van Chrome, Firefox en Safari, waardoor webontwikkelaars minder aanpassingen hoeven te doen om websites goed te laten werken in Microsoft’s browser.

Als we gaan kijken wat Microsoft precies heeft verwijderd dan zien we dat ActiveX is verwijderd, waarmee plugins zoals Adobe PDF-reader, Adobe Flash en Silverlight werken. Silverlight gaan we niet meer terug zien, Microsoft trekt de stekker uit deze technologie. Voor de PDF-lezer en de Flashspeler is nog wel ruimte, deze worden in de browser ingebakken, net zoals Google met Chrome heeft gedaan. Flash heeft overigens hetzelfde toekomstperspectief als Silverlight, op termijn zal ook Flash gaan verdwijnen maar op dit moment nog niet. De toekomst ligt echt bij HTML5, CSS3 en Javascript.

Een andere technologie die wordt verwijderd is VBScript, deze taal werd toegevoegd aan Internet Explorer om te concurreren met Javascript van Netscape. Dat is alweer even geleden zullen we maar zeggen, het mag duidelijk zijn dat Javascript heeft gewonnen. Ook Vector Markup Language wordt niet langer ondersteund in Microsoft Edge.

Uiteraard heeft Microsoft ook een nieuwe features toegevoegd aan de browser, zo is het ontwerp minimalistischer geworden, is de Cortana spraakassistent geïntegreerd in de browser en is het zeer eenvoudig om stukken uit een website te knippen, er iets bij te schrijven en vervolgens te delen.

Microsoft wil hiermee het verleden als slechte browsermaker achter zich laten en de webontwikkelaars en de gebruikers terugwinnen. De afgelopen jaren heeft Microsoft moeten toekijken hoe Chrome, Firefox en Safari er met het marktaandeel vandoor gingen op de browsermarkt.