3min Devices

Samsung presenteert Galaxy Tab S2-tablets met 8 en 9,7 inch scherm

Samsung heeft twee nieuwe tablets gepresenteerd, de Galaxy Tab S2-tablets. Dit zijn Samsung’s nieuwe vlaggenschepen voor de tabletmarkt en de opvolger van de Galaxy Tab S-serie van vorig jaar. Grootste en meest opvallende verandering dit jaar is de aanpassing van de schermverhouding. Al zijn er uiteraard meer wijzigingen.

Samsung heeft zijn nieuwe Galaxy Tab S2-tablets opnieuw voorzien van Super AMOLED-schermen. Het gaat dit jaar om een scherm van 8 inch en van 9,7 inch. De schermverhouding is dit jaar niet langer 16:10 maar in plaats daarvan kiest Samsung nu voor 4:3. Dat betekent dat het scherm wat vierkanter is geworden en minder geschikt is voor films kijken, maar wel geschikter is voor andere zaken zoals surfen op internet en het lezen van teksten.

Apple was eigenlijk een van de weinige fabrikanten die vanaf het begin af aan de schermverhouding 4:3 gebruikt, maar steeds meer fabrikanten nemen dit formaat nu over omdat het door gebruikers als prettiger wordt ervaren en het kijken van films maar een klein onderdeel is van het totale gebruik van een tablet.

De tablets uit de Galaxy Tab S-serie van vorig jaar (review) hadden schermen van 8,4 en 10,5 inch, de nieuwe tablets zijn dus ook wat kleiner geworden. De twee tablets hebben beide een schermresolutie gekregen van 2048 x 1536 pixels, waarmee de pixeldichtheid uit komt op 320 en 264 pixels. Ruim voldoende om alles scherm weer te geven.

Samsung heeft ervoor gekozen om de tablets te voorzien van een metalen rand, terwijl de achterzijde nog steeds is gemaakt van plastic. Verder bevatten de tablets uiteraard de bekende Home-knop van Samsung, waar dit jaar ook de vingerafdrukscanner in is geïntegreerd die we ook in de Galaxy S6 zijn tegengekomen.

De tablets zijn verder erg licht en dun wat het prettiger maakt om ermee te werken. Het 8 inch model weegt 265 gram en het 9,7 inch model 389 gram. De tablets zijn beide 5,6mm dik. De accucapaciteit van de tablets is tot slot 4000mAh en 5870mAh.

Samsung heeft aan de binnenkant ook wat aanpassingen doorgevoerd, zo is er dit jaar opnieuw gekozen voor een eigen Exynos-chip in de tablets. De Exynos 5433-chip, dit is een octa-core chip met vier Cortex A57- en vier Cortex A53-rekenkernen. Vier kernen zijn zeer krachtig terwijl de andere vier juist energiezuinig zijn. Door op het juiste moment de juiste rekenkernen in en uit te schakelen kan de tablet krachtige prestaties leveren maar aan de andere kant ook zeer enegiezuinig zijn. Dit noemen ze de big.Little-technologie. Voor de grafische prestaties is tot slot de Mali T760-gpu aanwezig. De Exynos-chip wordt nog geproduceerd op een 20nm-procedé, hierdoor kunnen we stellen dat dit niet de absolute top is, dat zijn de chips die op een 14nm-procedé worden geproduceerd.

Verder heeft Samsung 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit toegevoegd aan de tablets. De opslagcapaciteit is overigens ook nog uit te breiden via een microSD-slot. De tablets zijn uiteraard ook voorzien van de laatste connectiviteits-technologie zoals wifi b/g/n/ac en Bluetooth 4.1.

De tablets verschijnen begin september in de winkel in het wit en het zwart. Samsung zal van het 9,7 inch-model twee versies uitbrengen, één met wifi en één met wifi en 4G-ondersteuning voor respectievelijk 499 en 579 euro. Het 8 inch model verschijnt alleen in een wifi-versie voor 399 euro.