2min

HTC topman Chialin Chang heeft tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van HTC bekendgemaakt dat het bedrijf eind dit jaar nog met twee high-end smartphones komt. Deze twee high-end toestellen komen omdat het huidige vlaggenschip geen potten kan breken op de smartphonemarkt, volgens HTC is het toestel niet modieus genoeg.

Het gaat niet zo goed met de Taiwanese fabrikant HTC< het afgelopen kwartaal kwam het bedrijf uit op een omzet van ongeveer 950 miljoen euro maar het boekte een verlies van 230 miljoen euro. Het bedrijf gaat nu kosten besparen om te proberen de verliezen te beperken. Daarnaast moeten er eind dit jaar nog twee high-end toestellen komen om de resultaten te verbeteren.

Het huidige vlaggenschip, de HTC One M9 (review), is een grote teleurstelling geworden. Zowel voor de HTC-fans als voor het bedrijf zelf. De verkoopaantallen zijn zeer laag en HTC verliest in rap tempo het laatste restje marktaandeel wat het bedrijf nog had. HTC wijt het aan het feit dat de HTC One M9 niet modieus genoeg is, onze conclusie in de review van het toestel was duidelijker, er zit simpelweg te weinig innovatie in en dat het ontwerp vrijwel identiek is aan het toestel van vorig jaar helpt inderdaad niet mee.

Verder maakte HTC bekend dat het zijn nieuwe vlaggenschip niet zo duur zal maken als de HTC One M9, daarmee lijkt het bedrijf nog een belangrijkste les geleerd te hebben, je kan wel een high-end Android-smartphone maken, maar als je toestel duurder is dan de vlaggenschepen van Apple en Samsung dan ben je vrij kansloos. Waarschijnlijk kiest HTC voor de Motorola-strategie, een Android-smartphone die high-end is maar niet voor de volle 100 procent, maar daarentegen ook een veel lager prijskaartje krijgt.

De afgelopen maanden verschenen er al diverse varianten op de HTC One M9, de M9 Plus, E9, E9 Plus en ME. Allemaal toestellen die toch vooral stilletjes zijn geïntroduceerd en weinig indruk hebben gemaakt. HTC heeft aangegeven dat het minder toestellen gaat maken en het assortiment wat dunner gaan maken, maar wel beter.

In de basis heeft HTC een prachtig ontwerp voor een smartphone met hoogwaardige materialen en maakt het meestal de juiste softwarkeuzes, hopelijk weet het bedrijf dit najaar ook de juiste hardwarekeuzes te maken.