Google gaat routers op de markt brengen onder de naam OnHub, het werkt hiervoor samen met bestaande routerfabrikanten zoals Asus en TP-Link. De hardware en productie wordt gedaan door de partners, maar de software wordt door Google ingevuld.

Veel routers vandaag de dag beschikken over prima hardware, vaak zijn de slechte software-oplossingen van de bedrijven het probleem om een stabiele goede router te bieden. Een goede oplossing daarvoor was overstappen op open source-software zoals DD-WRT. Het nadeel daaraan is alleen dat je zoveel mogelijkheden krijgt dat de meeste gebruikers geen flauw idee hebben hoe het werkt.

Google lijkt nu in dat gat in de markt te stappen door router-software te ontwikkelen in combinatie met een Android- en iOS-app, waarmee de router eenvoudig is te configureren. Of de basis van Google ook goed is weten we nog niet, maar het bedrijf zal niet voor niks in deze markt stappen, de grootste tekortkoming in de routermarkt is echt goede en simpele software.

Google ontwikkelt een router die ook voorzien is van een hoogwaardig design, het voordeel daarvan is dat je de router niet onderin de meterkast hoeft te gooien maar gewoon in het zicht kan zetten zonder dat dit extreem storend is. De positie van een router is uiteindelijk enorm belangrijk, als deze een beetje centraal staat is er door het hele huis een goed bereik, ligt de router onderin de meterkast omringt door muren en deuren, dan heeft dit een negatief effect op het bereik van de router.

De eerste OnHub-router van Google wordt samen met TP-Link gemaakt en beschikt over 13 antennes en biedt ondersteuning voor de laatste WiFi-technologie, 802.11 a/b/g/n/ac. Zes antennes worden ingezet op de 2,4 GHz-band, zes op de 5 GHz band en één antenne wordt speciaal ingezet om storingen te herkennen en op te lossen. In totaal kunnen maximaal 128-apparaten worden verbonden met de router.

De router is 19,05 centimeter hoog en heeft een diameter van 11,68 centimeter. Aan de binnenkant is een dualcore-processor geplaatst met 1GB werkgeheugen 8MB nor-geheugen en 4GB aan opslagcapaciteit. Verder is er een USB 3.0-poort aanwezig, hierop kan een printer of netwerkschijf worden aangesloten. Verder is er nog ondersteuning voor Bluetooth Smart Ready, Weave en Zigbee. Hierdoor kan de router ook overweg met smarthome-producten.

De router wordt om te beginnen alleen verkocht in de Verenigde Staten en Canada voor een adviesprijs van 200 dollar. Of de router op termijn ook naar Europa komt is nog niet duidelijk. Google werkt ook met Asus aan een OnHub-router en mogelijk volgen er nog meer routerfabrikanten.