Samsung heeft tijdens de IFA een flinke presentatie gehouden over Internet of Things, daarin werd onder andere stilgestaan bij de SmartThings-producten van Samsung. Met SmartThings is het mogelijk om je huis om te bouwen tot een smarthome, waarbij al je apparaten met elkaar praten.

Samsung SmartThings was het afgelopen jaar alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar komt nu ook de Oceaan over. Vanaf volgende week is Samsung SmartThings ook in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar, helaas nog niet in Nederland en België.

Het goede nieuws hieraan is dat Samsung is begonnen met het uitbreiden van de landen waarin SmartThings beschikbaar komt. We gaan er dan ook vanuit dat Samsung ergens in de komende maanden ook zijn vleugels zal uitslaan naar het vaste Europese land. Samsung Nederland hoopt dat smartthings in 2016 in Nederland beschikbaar komt, maar iets concreets kunnen ze nog niet zeggen.

Met Samsung SmartThings kan je een hub in je huis plaatsen die de communicatie regelt tussen allerlei apparaten en toepassingen. SmartThings is een enorm intelligent en open systeem waardoor apparaten met elkaar kunnen communiceren en bepaalde acties ervoor zorgen dat taken worden uitgevoerd of apparaten hun instellingen aanpassen.

Doordat Samsung werkt met open platformen kan elke ontwikkelaar toepassingen en configuraties ontwikkelen voor het SmartThings-platform.

Een voorbeeld van SmartThings-toepassingen is dat als je ’s morgens wakker wordt, de koffie wordt aangezet, de lampen aan gaan, de thermostaat omhoog gaat en de wekker uit. Aan de andere kant kan het verlaten van het huis er ook voor zorgen dat alle ramen en deuren worden afgesloten, de lichten uit gaan en thermostaat omlaag en de koelkast in een besparingsmode. Of dat als je onderweg naar huis bent de oven vast je eten gaat klaarmaken en de televisie wordt ingeschakeld met je favoriete voetbalwedstrijd, zodat je direct kan gaan zitten en eten.