2min

Microsoft heeft bekendgemaakt dat eind oktober een groot aantal Lumia-apps zullen verdwijnen. Reden hiervoor is dat reorganisatie van de mobiele afdeling en de focus op Windows 10 Mobile. Het bedrijf zegt zich meer te willen focussen op het besturingssysteem en de primaire functies dan allerlei apps te moeten onderhouden.

De apps die door de reorganisatie en de nieuwe focus van Microsoft worden geslachtofferd zijn Beamer, Panaroma, Photobeamer, Refocus, Storyteller en Video Uploader. Deze apps zijn inmiddels ook al uit de Windows Store verwijderd. Gebruikers die de apps op hun smartphone hebben staan kunnen deze gewoon behouden, maar in de toekomst kunnen de apps niet opnieuw worden geïnstalleerd en er zullen geen updates meer voor verschijnen.

Na 30 oktober zullen ook bepaalde online functionaliteiten komen te vervallen en werken de apps alleen nog lokaal. De apps werken wel gewoon nog binnen Windows 10.

Microsoft heeft aangegeven dat het wel actief de Camera- en Photos-app zal blijven ontwikkelen en dat een deel van de geschrapte functionaliteiten uit de andere apps zal terugkeren in een van deze twee apps. Het bedrijf garandeert echter niet dat alle functies zullen terugkeren.

Nokia ontwikkelde een grote hoeveelheid Lumia-apps zodat het zich beter kon onderscheiden van andere smartphonefabrikanten. Een van de belangrijkste apps was destijds Nokia Here, waarmee je offline kan navigeren. Inmiddels is Nokia Here op alle smartphone-platformen gratis te downloaden. Voor Microsoft zijn al deze apps veel minder belangrijk, Microsoft wil een goed besturingssysteem bieden met enkele goede smartphones en apps. Daarnaast hoopt het bedrijf andere fabrikanten warm te krijgen voor Windows 10 Mobile en die mogen zich dan met apps onderscheiden.