2min

Slechts nieuws voor mensen met een Windows-smartphone, de kaartenapplicatie Here Maps wordt niet langer voorzien van updates. Voor mensen die al gebruik maken van Windows 10 Mobile is er nog meer slecht nieuws, de app verdwijnt op 29 mei uit de Windows Store en vanaf 30 juni zal Here Maps helemaal niet meer werken binnen Windows 10 Mobile.

Het ontwikkelteam achter Here Maps heeft laten weten dat als het Here Maps wil blijven aanbieden op Windows 10 en Windows 10 Mobile de apps helemaal opnieuw ontwikkeld moeten worden. Iets waar het bedrijf op dit moment geen brood in ziet. Of er in de toekomst nog een Windows 10-app gaat komen laat het bedrijf in het midden, maar op dit moment wordt ervoor gekozen om de ontwikkeling van de Windows-applicaties te staken.

Gebruikers van een Windows Phone 8.x-toestel kunnen wel gebruik blijven maken van Here Maps, maar zij zullen geen kaartenupdates meer krijgen. De ontwikkeling van deze apps wordt ook bevroren. Wel zal het ontwikkelteam de Android en iOS-apps blijven voorzien van updates.

Microsoft heeft bij de aankoop van de Nokia-smartphonetak ervoor gekozen om Here niet over te nemen. Wel heeft het een licentie bedongen op de technologie en kaarten van Here Maps. Voor Windows 10-gebruikers betekent dit dat ze kunnen uitwijken naar Windows Maps. Microsoft zal nu ongetwijfeld zijn best gaan doen om minimaal dezelfde goede ervaring als Here Maps te gaan bieden via Windows Maps. Met Windows Maps is het overigens ook mogelijk om net als bij Here Maps de kaarten van een compleet land te downloaden, zodat je deze offline kan gebruiken.

Here is een voormalig onderdeel van Nokia dat het afgelopen jaar is overgenomen door een consortium van Duitse autofabrikanten. Zij hebben bij de overname bekendgemaakt de technologie en kaarten onder licentie beschikbaar te blijven stellen, maar de software-ontwikkeling voor mobiele platformen lijkt wat te worden teruggeschroefd.