Microsoft heeft met de Surface en voornamelijk de Surface Pro echt een nieuwe standaard gezet. Krachtige tablets waar eenvoudig een toetsenbordcover aan gekoppeld kan worden en de tablet wordt omgebouwd tot een echt mobiel werkstation. We vroegen ons al af wanneer meer fabrikanten dit concept zouden kopiëren, volgende maand komt Dell met de Dell XPS 12 en gaat de concurrentie aan.

Microsoft heeft met de Surface Pro een uniek product in de markt gezet, de eerste versies waren wat "lomp" maar boden wel laptopprestaties in een ietwat dikke tabletbehuizing. Met de Surface Pro 3 was het "lompe" er wel af en wist Microsoft echt een goed product neer te zetten waar weinig op aan te merken was. We vroegen ons dan ook af waar de concurrentie bleef, dat hoeft nu niet meer.

Twee weken geleden presenteerde Lenovo de Miix 700, vorige week presenteerde Apple de iPad Pro en nu is er promotiemateriaal van Dell uitgelekt waaruit blijkt dat het bedrijf met een Dell XPS 12 komt, alle drie deze systemen zijn duidelijk geïnspireerd op de Surface Pro 3. De enige vreemde eend in dit rijtje is de iPad Pro omdat die niet om Windows 10 draait maar op Apple’s iOS.

Er komt dus concurrentie voor de Surface-modellen van Microsoft, wat het bedrijf op zich niet zo erg zal vinden want zowel het model van Dell als van Lenovo maakt gebruik van Windows 10. De vraag is alleen, is het genoeg om de concurrentie met de Surface Pro van Microsoft te winnen? Dat weten we volgende maand pas want dan komt Microsoft waarschijnlijk met de Surface Pro 4 die ongetwijfeld ook over de nodige innovaties zal beschikken.

De Dell XPS 12 lijkt op papier ook zeker een systeem te worden wat de moeite waard gaat zijn. Uit het promotiemateriaal blijkt dat Dell de XPs 12 voorziet van een 4K-scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Verder kan de schermhelderheid hoog genoeg om ook in direct zonlicht te gebruiken en voldoet het scherm aan de Adobe RGB-standaard. Verder levert Dell standaard een stylus-pen mee waarbij met een druk op de knop OneNote wordt geopend, dit was bij de Surface-pen ook het geval, mogelijk koopt Dell zijn stylus-pen in bij Microsoft. Verder is er een 8 megapixel camera aan de achterzijde en een 5 megapixel camera aan de voorzijde geplaatst. Wat betreft de accucapaciteit lijkt Dell het goed voor elkaar te hebben, de accu gaat 10 uur mee op een volle lading. Tot slot staat in het promotiemateriaal ook vermeld dat het toetsenbord voorzien is van toetsverlichting en een touchpad. Dat zou kunnen betekenen dat Dell ervoor kiest om standaard wel het toetsenbord mee te leveren waar Microsoft dat niet doet.

De belangrijkste vragen zoals wat voor processor, hoeveel werkgeheugen en opslagcapaciteit heeft het systeem kunnen nog niet worden beantwoord. Aangezien Dell-systemen altijd uitgebreid zijn te configureren ligt het voor de hand dat de gebruiker veel keuze krijgt tijdens het samenstellen. Van een Core M-processor tot een Core i7.