Apple lijkt eindelijk de mogelijkheid te gaan bieden om de voorgeïnstalleerde apps te verwijderen. De CEO van Apple, Tim Cook, heeft daar naar gehint in een interview. Apple is momenteel aan het kijken welke apps niet langer verplicht hoeven te zijn zodat gebruikers deze kunnen verwijderen. Volgens Cook is dat zo makkelijk nog niet.

Vrijwel elke iPhone-gebruiker heeft een mapje op zijn smartphone met daarin alle apps die Apple standaard heeft voorgeïnstalleerd en die niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld de apps aandelen, Apple Watch, gezondheid, kompas en tips zullen door deze meeste mensen niet worden gebruikt. Afhankelijk van het gebruik zijn er ongetwijfeld nog meer apps zijn, bijvoorbeeld Muziek, Podcasts en Video. Het verwijderen van deze apps is echter onmogelijk want Apple staat het niet toe dat je deze apps verwijderd.

Daar komt mogelijk verandering in want Apple onderzoek momenteel of het mogelijk is om minder apps te verplichten. Gebruikers krijgen dan de mogelijkheid om enkele apps te verwijderen, in elk geval niet allemaal. Cook heeft laten weten dat sommige apps te verweven zitten met het iOS-besturingssysteem dat verwijderen geen optie is omdat het besturingssysteem of andere apps die afhankelijk zijn dan niet meer werken.

Waarschijnlijk kan van de eerder genoemde apps de eerst lijst wel worden verwijderd, maar de tweede niet. Apple Music en Apple Video zitten waarschijnlijk te diep in het besturingssysteem genesteld.

Apple komt hiermee eindelijk tegemoet op de kritiek die gebruikers al jaren hebben. Daarnaast volgt het enkele andere fabrikanten die al eerder besloten hebben de hoeveelheid bloatware (verplichte apps) terug te dringen.

Volgende week komt iOS 9 beschikbaar, het is onduidelijk of daarin al de mogelijkheid is opgenomen om verplichte apps te verwijderen, of dat dit in de toekomst pas mogelijk wordt gemaakt.