Apple gaat in iOS 9.3 waarschijnlijk de mogelijkheid bieden om bloatware te verwijderen. Gebruikers kunnen dan de standaard apps van Apple die niet worden gebruikt verwijderen van het hoofdscherm van de iPhone en iPad. Het zal echter geen eenvoudige methode worden waarbij je de iconen simpelweg kan verwijderen, in plaats daarvan kiest Apple voor een hele lastige omweg.

Het lijkt erop dat Apple de mogelijkheid om standaard iOS-apps te verwijderen eigenlijk alleen wil aanbieden aan enterprise-klanten en niet aan consumenten. Om de standaard-apps te verwijderen moet een iPhone of iPad namelijk worden verbonden met een Mac-computer, moet de applicatie Apple Configurator worden geïnstalleerd en uitgevoerd, moet er pc mobiel apparaat een profiel worden aangemaakt waarin staat welke apps niet gebruikt mogen worden. Vervolgens zullen deze apps van je homescreen verwijderd worden. De apps worden waarschijnlijk niet daadwerkelijk van het systeem verwijderd, maar waarschijnlijk worden alleen de iconen verborgen.

Op dit moment werkt deze feature alleen in de betaversie van iOS 9.3 en op dit moment is het gebruik ervan nog niet aan te raden. Als de definitieve versie beschikbaar komt moet duidelijk worden hoe Apple dit gaat aanbieden en of de methode simpeler gemaakt kan worden. Nu is het nog wel erg veel moeite om van een paar apps af te komen. Het aanmaken van een mapje met apps die je nooit gebruikt lijkt nog steeds sneller en effectiever.