2min

Google heeft zijn eerste straf voor machtsmisbruik met Android te pakken, in Rusland om precies te zijn. Google moet van de Russische mededingingswaakhond FAZ vanaf 18 november de Google Play Store los aanbieden aan fabrikanten, fabrikanten zijn daar niet langer verplicht om ook alle andere Google-apps te installeren.

De discussie of Google zijn macht misbruikt met Android wordt niet alleen in Rusland gevoerd. Ook in Europa en in de Verenigde Staten wordt hier onderzoek naar gedaan. Google zelf is van mening dat het zijn macht niet misbruikt, de Russische mededigingswaakhond vind in elk geval van wel en heeft nu aanpassingen geëist van Google, voert het bedrijf die niet door dan kan het rekenen op een forse boete.

Google ontwikkelt Android als open source-besturingssysteem en alle fabrikanten kunnen Android dus gratis gebruiken in welke vorm ze ook maar willen. Er is echter een uitzondering, als fabrikanten de Google Play Store willen gebruiken op hun toestellen dan moeten ze het toestel laten goedkeuren door Google en akkoord gaan met bepaalde eisen, zoals het leveren van ondersteuning en updates voor een bepaalde periode aan de eindgebruikers. Daarnaast worden fabrikanten verplicht om ook een hele serie andere Google-apps te installeren, hieronder vallen Google Zoeken, Google Maps, Gmail, Foto’s, en nog wat andere applicaties.

De meeste mededingingswaakhonden zijn niet blij met het feit dat fabrikanten verplicht worden ook andere apps te moeten installeren. Yandex, de grootste zoekmachine van Rusland, heeft dan ook geklaagd, aangezien het internet steeds meer mobiel wordt verliest Yandex marktaandeel want iedereen met een Android-smartphone zit aan Google vast. Dat zal in Rusland nu waarschijnlijk gaan veranderen.

Grote vraag is natuurlijk hoe de waakhonden in Europa en de Verenigde Staten gaan oordelen. Als Google wereldwijd verplicht wordt om de Google Play Store los aan te bieden, dan biedt dit zeker kansen voor andere partijen. Ook Microsoft zou dan deals kunnen sluiten met bijvoorbeeld Samsung om voortaan Bing mee te leveren in plaats van Google op nieuwe Android-smartphones.

Google lijkt in Rusland weinig keuze meer te hebben, behalve het terugtrekken van Android uit de Russische markt, maar het ligt niet voor de hand dat het bedrijf dat zal doen.