1 min

NXP uit Eindhoven heeft een nieuwe chip gepresenteerd die auto’s gaat voorzien van hardwarematige encryptie. De chips zullen zowel de software als het dataverkeer van de auto’s gaan versleutelen zodat het voor hackers een stuk moeilijker wordt om auto’s te hacken.

De chip die NXP levert heeft vergelijkbare technologie als de chips die worden gebruikt in bankpassen, creditcards en paspoorten. Deze maken gebruik van SmartMX-controllers die met behulp van een corprocessor encryptie kan toepassen voor bijvoorbeeld AES, RSA, DES en SHA. Het hacken van auto’s is iets waar we in de toekomst echt rekening mee moeten gaan houden met de nodige gevolgen.

Dat iemand bij je persoonlijke gegevens kan is niet wenselijk maar dat iemand op afstand het stuur overneemt is evenmin een prettig gevoel.

NXP maakte bekend dat in elk geval General Motors gebruik gaat maken van de chip, maar er gaan ongetwijfeld nog meer autofabrikanten volgen. NXP is al langer actief in de autobranche, ook met startonderbrekers en speciale autosleutels. Het is goed om te zien dat er tijdig wordt begonnen met het ontwikkelen van oplossingen om auto’s veiliger te maken tegen aanvallen van buiten, zeker nu steeds meer auto’s verbonden gaan worden met het internet en de computersystemen meer te vertellen krijgen in de auto.

Het versleutelen van alle data en communicatie is een goede eerste stap om de auto veiliger te krijgen, uiteindelijk zullen ook de softwaresystemen van auto’s aan de nodige tests moeten worden onderworpen.