1 min

Microsoft is begonnen met het markeren van de Windows 10-upgrade als "aanbevolen update" op Windows 7 en Windows 8.1-computers. Afhankelijk van de instellingen van de gebruiker zal de update nu automatisch worden gedownload en in sommige gevallen ook automatisch worden geïnstalleeerd.

Microsoft doet er weer een schepje bovenop om gebruikers te laten overstappen op Windows 10. Mensen met een Windows 7 en Windows 8.1-computers die hebben ingesteld dat aanbevolen updates automatisch gedownload en geïnstalleerd mogen worden, zullen binnenkort automatisch worden voorzien van Windows 10.

Wel blijft de optie bestaan om na de installatie van Windows 10 deze ongedaan te maken en terug te keren naar Windows 7 of Windows 8.1. Al zijn er waarschijnlijk maar weinig gebruikers die hiervoor kiezen.

Microsoft wil afscheid nemen van zijn oude besturingssystemen en de enige manier waarop het dat kan doen is door Windows 10 gratis te verstrekken en een redelijk agressief updatebeleid te hanteren. Dat doet het bedrijf dan ook en gebruikers moeten eraan gaan wennen dat de updatecyclus van Windows ongeveer hetzelfde wordt als dat van Android, iOS en Mac OS. Elk jaar verschijnen er grote updates waar de gebruiker baat bij heeft, terwijl er tegelijk ook versneld afscheid wordt genomen van oudere versies.

Voor bedrijven zullen er speciale uitgaves van Windows 10 komen met Long Term Support (LTS). Deze versies worden 10 jaar lang door Microsoft ondersteund, maar hiervoor moet wel diep in de buidel worden getast.

In oktober kondigde Microsoft al een scherper upgradebeleid voor Windows 10 aan.