T-Mobile meldt in oktober landelijke 4G-dekking te hebben

T-Mobile heeft vandaag bekendgemaakt dat de uitrol van het 4G-netwerk in volle gang is en dat het netwerk in oktober landelijk dekkend moet zijn. De provider ging in eerste instantie uit van eind 2015 maar bereikt nu twee maanden eerder het punt waarbij er landelijke dekking is.

T-Mobile zal zich gisteren een beetje gepikeerd hebben gevoeld toen Tele2 bekendmaakte alle 4G-masten te activeren en met het nieuwe 4G-netwerk een landelijke dekking te hebben van 70 procent. Daarmee was Tele2 de derde provider met een groot dekkend 4G-netwerk in Nederland. KPN heeft inmiddels al 1,5 jaar een landelijk dekkend 4G-netwerk en Vodafone ongeveer een jaar.

T-Mobile komt vandaag dan ook met het nieuws dat het 4G-netwerk van het bedrijf een dekking biedt van 70 procent, net zoveel als Tele2 dus. In oktober zal het 4G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend zijn. De term landelijk dekkend is trouwens per provider verschillend, bij KPN en Vodafone is dat wanneer 95 procent van Nederland 4G-ontvangst heeft en bij Tele2 en T-Mobile is dat wanneer 95 procent van de Nederlanders woonachtig is in een gebied met 4G-dekking.

T-Mobile heeft ervoor gekozen om zijn complete netwerk in Nederland te vervangen, alle oude 2G- en 3G-antennes zijn vervangen door nieuwe apparatuur die ondersteuning biedt voor zowel 2G, 3G als 4G. T-Mobile heeft dus zijn hele netwerk vernieuwd terwijl KPN en Vodafone hun netwerk hebben uitgebreid. T-Mobile stelt dat hun gebruikte technologie veel beter is omdat er optimaler gebruik kan worden gemaakt van de frequenties waardoor de snelheid voor de eindgebruiker hoger is. Iets wat ok is terug te zien in de snelheidsmetingen die dor data-analysebureau DIKW is uitgevoerd. Daarbij kwam T-Mobile als winnaar uit de bus met het snelste 4G-netwerk.

Nadat de 4G-netwerken landelijk dekkend zijn moeten de providers vaak nog verder investeren in het verbeteren van het bereik. Zo worden er op veel plaatsen extra frequenties ingezet om het bereik binnenshuis op te schroeven of om voldoende capaciteit te bieden op drukke locaties. T-Mobile wil op een later tijdstip nog de 900 MHz-band gaan activeren in heel Nederland voor 4G. Op dit moment rolt T-Mobile het 4G-netwerk uit op de 1800 MHz-band.