2min

Vanmorgen werd duidelijk dat Tele2 een soort van data-oorlog gaat beginnen op de Nederlandse telecommarkt, de grote verrassing daarbij was dat Tele2 dit alleen doet met abonnementen in combinatie met een smartphone en niet via sim-only. De reden hiervoor is dat veel toestellen nog geen ondersteuning hebben voor 4G.

Tele2 heeft vanmorgen zijn 4G-abonnementen bekendgemaakt in combinatie met een smartphone. Daarbij laat het bedrijf duidelijk andere bundels en prijzen zien dan de concurrentie. Tele2 biedt veel meer data dan de gevestigde orde, het bedrijf stelt Nederlanders te willen verdrinken in data. Voor sim-only werden ook nieuwe abonnementen gepresenteerd maar die waren veel minder spannend. Hier heeft het bedrijf echter een reden voor, het is niet dat Tele2 geen grote databundels wil bieden via sim-only maar er ligt een groot obstakel in de weg en dat heet 3G.

Tele2 zou graag de gepresenteerde abonnementen met smartphones ook sim-only willen aanbieden, het doet dat op dit moment echter nog niet. Reden hiervoor is dat de provider bang is dat mensen een sim-only abonnement gaan afsluiten om vervolgens de simkaart in een 3G-toestel te steken. Tele2 heeft namelijk alleen een 4G-netwerk in Nederland en geen 3G-netwerk, als klanten gebruik maken van Tele2 3G wordt dit virtueel gedaan op het T-Mobile-netwerk en voor elke verbruikte MB moet Tele2 betalen aan T-Mobile. Het inkopen van data bij T-Mobile is simpelweg veel duurder dan via het eigen 4G-netwerk.

De nieuwe abonnementen in combinatie met een smartphone worden dan ook alleen verkocht met smartphones die 4G ondersteunen. Hierdoor heeft Tele2 de zekerheid dat klanten hoofdzakelijk het 4G-netwerk gebruiken want de dekking van Tele2 is in Nederland goed genoeg. Hoe Tele2 dit probleem moet oplossen is nog niet helemaal duidelijk, maar aangezien in Nederland meer dan de helft van de mensen kiest voor sim-only, ligt het voor de hand dat Tele2 snel met een oplossing moet komen.

Als wij Tele2 van advies mogen voorzien, voer twee datalimieten in, één voor 3G en één voor 4G. Of knijp de 3G-snelheid van de 4G sim-only klant gewoon fors af. Dit is echter alleen een optie als Tele2 zijn netwerk verder heeft verbeterd en binnenshuis het netwerk ook overal goed bereik heeft.