1 min

Ongeveer vier op de tien Nederlanders is positief over de komst van zelfrijdende auto’s, wat de Nederlanders echter niet zien zitten is het delen van een auto met een vreemde persoon. Terwijl de kans groot is dat we daar wel naartoe gaan in de toekomst. Op dit moment zou slechts één op de tien Nederlanders daartoe bereid zijn.

Binnen enkele jaren start de verovering van de automarkt door zelfrijdende modellen. Daar zullen ook bedrijven op in gaan spelen die de auto’s gaan inzetten als taxi’s voor korte en lange afstanden. Verwacht wordt dat in de toekomst vrijwel niemand meer een auto bezit maar de auto meer een openbaar vervoersmiddel wordt, waarbij de mensen met een dikke portemonnee een privé auto huren en mensen die wat minder te besteden hebben een auto gaan delen.

Er zullen waarschijnlijk altijd mensen blijven bestaan met een eigen auto maar de meerderheid zal waarschijnlijk geen auto meer bezitten. Kinderen die nu geboren worden hoeven waarschijnlijk ook hun rijbewijs niet meer te halen. Vrachtwagenchauffeur worden is op dit moment nog interessant maar over tien jaar waarschijnlijk ook niet meer.

Het feit dat een grote groep Nederlanders nu al positief staat tegenover de komst van de zelfrijdende auto zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat Nederland deze innovatie snel zal omarmen. Vanaf 1 januari 2016 kunnen fabrikanten aan de slag met zelfrijdende auto’s en mag er op de openbare weg worden getest. Wel stelt de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) hier bepaalde eisen aan.