Google is druk bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en heeft inmiddels al 1,9 miljoen testkilometers gemaakt met zijn vloot aan zelfrijdende auto’s. Het bedrijf lijkt er echter voor te kiezen om de eerste zelfrijdende auto’s wel degelijk van een stuur te voorzien, zodat de gebruiker de controle kan overnemen.

Google oprichter Sergey Brin suggereerde tijdens een demonstratie van de zelfrijdende auto dat de eerste varianten waarschijnlijk gewoon een stuur krijgen. Hij zei namelijk dat Google al enorm veel kilometers heeft gemaakt, 1,9 miljoen in totaal, en dat de auto daarmee al gigantisch is verbeterd. Tegelijk realiseren ze zich dat 1,9 miljoen kilometer nog lang niet genoeg is om alle situaties in de praktijk mee te dekken, de ervaring is groot maar niet groot genoeg.

Zo werkt de auto goed in de drukke straten van dichtbevolkte steden als San Francisco, maar ook op het platteland waar minder verkeer is kan de auto prima uit de voeten. Google weet echter niet hoe de auto reageert in verraderlijke weersomstandigheden zoals sneeuw en ijs. Volgens Brin moet dat nog uitgebreid getest gaan worden, maar er zijn ook situaties die je van te voren niet kan bedenken en die alleen kunnen gebeuren om ervan te leren.

Google ziet dan ook veel potentie in het zo breed mogelijk beschikbaar maken van de technologie zodat het bedrijf data kan verzamelen om de technologie verder te verbeteren. Handmatige bediening is daarbij enorm belangrijk want dat biedt de gebruiker de mogelijkheid om in te grijpen.

Brin zegt zelf regelmatig te rijden met de voertuigen en merkt dat de auto vaak andere keuzes maakt dan hij zou doen. Of die keuzes beter of slechter zijn zegt hij niet.