Het beleid van Microsoft met Windows 10 staat opnieuw ter discussie nu duidelijk is geworden dat het bedrijf zonder toestemming te vragen gewoon applicaties verwijderd van het systeem. Microsoft stelt de stabiliteit en veiligheid van het systeem boven alles en bij het installeren van updates kan dat gevolgen hebben voor applicaties die door de gebruiker zijn geïnstalleerd.

Bij de grote Windows 10-upgrade die eerder deze maand beschikbaar is gekomen is een controle ingebakken op software die kan zorgen voor problemen met het besturingssysteem, als er software wordt gevonden zal deze automatisch worden verwijderd zonder de gebruiker hiervan op de hoogte te stellen. Microsoft stelt zelf dat het applicaties verwijderd als deze niet compabitel zijn met Windows 10, ervoor zorgen dat het besturingssysteem onstabiel wordt, of gevaarlijk zijn door bijvoorbeeld privacygevoelige gegevens te verzamelen.

Op Reddit regent het nu klachten omdat gebruikers na het installeren van de november-upgrade ineens allemaal applicaties missen. Onder de applicaties die Microsoft heeft verwijderd zitten: AMD Catalyst Control Center, CCleaner, CPU-Z en Speccy.

De voornaamste reden voor de klachten is dat Microsoft deze applicaties zonder enige melding vooraf verwijderd en dat gebruikers die de applicaties daarna gewoon weer handmatig hebben geïnstalleerd geen problemen ondervinden. Er wordt dus in twijfel getrokken over deze applicaties wel echt schadelijk zijn voor het systeem.

In de voorwaarden van Windows 10 is vermeld dat Microsoft software van het systeem kan verwijderen als het bedrijf van mening is dat de software gevaarlijk is. Op zich is daar niets mis mee, ook Apple en Google hebben een dergelijke killswitch in hun besturingssystemen gebouwd. Alleen Microsoft zou er verstandig aan doen deze mogelijkheid wat minder vaak te benutten.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de klachten na deze november-upgrade, mogelijk volgt er in deze dagen nog een officiële reactie.