2min

Microsoft heeft Windows 10 versie 1511 die eerder deze maand beschikbaar kwam van zijn servers afgehaald. De update kwam deze maand beschikbaar via Windows Update en de media creatie tool op de website van het bedrijf, op dit moment zou de update alleen nog beschikbaar zijn via Windows Update.

Microsoft heeft de media creatie tool (MCT) aangepast en op de website is nu weer de Windows 10 versie van juli te downloaden, deze versie van eerdere deze maand is niet meer beschikbaar. Waarom Microsoft terugvalt op deze oude versie is niet helemaal duidelijk, daarover wil het bedrijf niets kwijt, wel blijft de update beschikbaar via Windows Update, aldus Microsoft.

De upgrade-optie via de website en de MCT-installer werd vorige week nog gepromoot door Microsoft om een verse installatie te doen van Windows 10, maar nu is deze methode teruggetrokken. Mogelijk heeft het te maken met de mensen die upgraden van Windows 7 en Windows 8 naar Windows 10. Zij krijgen bij de MCT-installer van juli een proefperiode van vier weken. In deze vier weken kunnen ze beslissen om terug te gaan naar Windows 7 of Windows 8 mocht Windows 10 niet bevallen. Mogelijk is deze optie niet meer beschikbaar in de november versie van Windows 10.

Als mensen nu upgraden naar Windows 10, kunnen ze wel alle beveiligingsupdates installeren via Windows Update, maar moeten ze een maand wachten voordat ze kunnen upgraden naar de november-versie van Windows 10. Eerst moet de proefperiode voorbij zijn voordat Windows 10 zich laat upgraden, wat erop lijkt te wijzen dat de ondersteuning voor de proefperiode is geschrapt in de nieuwe versie.

Al met al is de hele situatie een beetje verwarrend, want op internet zijn ook meldingen dat geen enkel Windows 10-systeem op dit moment geüpgraded kan worden naar de nieuwe versie. Als dat waar is dan zit er mogelijk een flinke bug in de nieuwe versie, Microsoft heeft tegenover Amerikaanse media verklaard dat de november-versie van Windows 10 geleidelijk wordt uitgerold en dat sommige gebruikers daardoor nog niet kunnen upgraden. Er is op dit moment geen alternatieve methode om deze upgrade te versnellen.

Wij hebben op de redactie verschillende systemen getest en kunnen de upgrade momenteel niet vinden.

De Windows 10 november update is nog wel te downloaden van de Microsoft-website via een link die niet langer gepubliceerd wordt door Microsoft en waarschijnlijk later vandaag offline gehaald zal worden. Snelle beslissers kunnen de MCT voor Windows 10 build 1511 hier downloaden.