2min

De nieuwe high-end smartphones van Microsoft zouden eigenlijk pas in december beschikbaar komen in Nederland en België, maar nu blijkt dat verschillende webwinkels al voorraad hebben ontvangen en ook al zijn begonnen aan het uitleveren van de toestellen aan mensen die een pre-order hebben geplaatst.

De nieuwe Lumia 950 en Lumia 950 XL zijn in Nederland en België eerder beschikbaar gekomen dan verwacht, veel Nederlandse webwinkels laten weten de toestellen op voorraad te hebben en te beginnen met het uitleveren ervan. Of het ook al de bedoeling was dat de webwinkels zouden beginnen met leveren is niet helemaal duidelijk, normaliter wordt er door Microsoft wel gecommuniceerd wanneer een toestel beschikbaar is.

De Lumia 950 en Lumia 950XL zijn de nieuwe vlaggenschip van de techgigant, na ruim anderhalf jaar is er weer een echt high-end toestel, deze keer niet voorzien van Windows Phone maar van Windows 10 Mobile. Met deze nieuwe toestellen en het nieuwe mobiele besturingssysteem hoopt Microsoft weer succesvol te worden op de smartphonemarkt.

Uniek aan deze toestellen is dat ze via een mini-dock zijn te verbinden aan een monitor, toetsenbord en muis en ook als volwaardige pc zijn te gebruiken. Op dit moment wel alleen nog met universele apps uit de Windows Store-apps en niet met win32-apps, maar dat zou nog weleens kunnen veranderen in de toekomst. Op dit moment is bijvoorbeeld Office 2016 al wel beschikbaar als universele app.

Het grote verschil tussen de twee toestellen is het schermformaat en de processor. Microsoft heeft bij de Lumia 950 gekozen voor een 5,2 inch scherm en een Qualcomm Snapdragon 808-processor terwijl de Lumia 950 XL is voorzien van een 5,7 inch scherm en een Qualcomm Snapdragon 810-processor. Verder zijn de toestellen identiek.