2min

Huawei heeft alsnog een Mate 8-smartphone gepresenteerd, tijdens de IFA werd eigenlijk de Mate 8 verwacht maar dat bleek uiteindelijk de Mate S te zijn. Nu heeft het bedrijf alsnog de Mate 8 gepresenteerd, maar vooralsnog alleen in China. De Mate 8 is wederom een phablet met een scherm van 6 inch, aan de binnenkant zit een splinternieuwe Kirin 950-chip.

De Huawei Mate 8 zal dit jaar alleen in China verschijnen, pas in het nieuwe jaar zal Huawei het toestel gaan presenteren in nieuwe markten, zoals Europa en de Verenigde Staten. Huawei heeft opnieuw gekozen voor een scherm van maar liefst 6 inch, wat toch wel erg groot is, maar er is een specifieke doelgroep voor. De schermresolutie valt een beetje tegen, Huawei heeft vastgehouden aan 1920 x 1080 pixels, oftewel Full HD.

Aan de binnenkant is de splinternieuwe HiSilicon Kirin 950-chip te vinden die volgens de geruchten krachtiger zou zijn dan Samsung’s chip in de Galaxy S6, S6 Edge en S6 Edge+. Of dat zo is zal binnenkort duidelijk moeten worden als de Chinese media het toestel gaat testen. Op basis van de specificaties van de chip zal deze grafisch wel het onderspit delven met de chip van Samsung, mogelijk zijn de systeemprestaties wel beter. Daarvoor zijn acht rekenkernen aanwezig waaronder vier nieuwe ARM Cortex A72-cores.

Huawei rept verder niet over een Force Touch-feature, iets waar we toch wel een beetje op gehoopt hadden. De Huawei Mate S die op de IFA werd gepresenteerd heeft deze feature ook niet maar er zou in een later stadium nog een aparte versie van de Mate S verschijnen die wel zou beschikken over Force Touch.

Het toestel beschikt verder over een nieuwe 16 megapixel-camera van Sony met fasedetectie-autofocus aan de achterzijde en een 8 megapixel camera van Sony aan de voorzijde, een forse accu van 4000 mAh, een vingerafdrukscanner en uiteraard Android 6.0 Marshmallow. Wanneer we het toestel precies in Nederland kunnen verwachten is onduidelijk, maar aangezien de Huawei P9 waarschijnlijk in april zal verschijnen, rekenen wij op februari of gewoon niet.

De Huawei Mate 7, de voorganger van de Mate 8, kreeg bij ons een goede beoordeling.