3min

Huawei heeft zojuist in München de Mate 9 gepresenteerd, een nieuwe high-end smartphone met een schermformaat van 5,9 inch. Het Chinese merk laat er geen onduidelijkheid over bestaan, het bedrijf stelt dat de Mate 9 het perfecte alternatief is voor de Galaxy Note 7, die Samsung door alle problemen heeft moeten terugtrekken.

Het Chinese merk is normaliter al niet vies van een paar vergelijkingen tussen de eigen smartphones en die van concurrenten, maar tijdens deze presentatie wordt een compleet beveiligingssysteem puur voor de accu uit de doeken gedaan. Zo stelt het bedrijf wel een veilige batterij te leveren, die ook nog eens snel opgeladen kan worden.

img_7978

Vergis je overigens niet in de kracht van Huawei, het is weliswaar een Chinees merk die soms zaken op een manier aanpakken die we in Europa niet zijn gewend, maar het bedrijf heeft wel succes. Inmiddels is Huawei al een jaar lang de derde smartphonefabrikant ter wereld en het groeit nog steeds enorm snel. In dit tempo zou het mogelijk in 2017 en anders hoogstwaarschijnlijk in 2018, de tweede plek kunnen overnemen van Apple. Op basis van de verkoopcijfers in dat jaar.

Huawei Mate 9

De Huawei Mate 9 beschikt weliswaar niet over een stylus-pen zoals de Galaxy Note-serie van Samsung dat wel doet, maar het heeft wel een groot scherm. Een scherm van maar liefst 5,9 inch, dat is echt aan de grote kant, de Note-serie beschikt normaliter altijd over een 5,7 inch scherm. Huawei gelooft verder niet in hoge schermresoluties, zoals QHD en kiest daarom gewoon voor een Full HD-resolutie, wat met 374 pixels per inch ook meer dan voldoende is.

Specificaties

Voor de liefhebbers nog even de harde specificaties. Aan de binnenkant zit een door Huawei zelf ontwikkelde Kirin 960-chip, dit is een octacore-processor en maakt gebruik van het big.Little-principe, een krachtige quadcore-processor met een kloksnelheid van 2,6 GHz en een energiezuinige quadcore-chip met een kloksnelheid van 1,8GHz. Over het algemeen zitten de CPU-prestaties van Huawei-chips wel goed, meestal laat de GPU wat te wensen over als we het 1-op-1 vergelijken met de concurrentie, dat zou Huawei bij dit model hebben aangepakt, de GPU moet nu ook high-end prestaties leveren. Verder heeft het bedrijf gekozen voor 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit. Dat laatste is nog uit te breiden met een microSD-kaart van maximaal 256GB.

Camera’s

Voor de liefhebbers die graag foto’s schieten met hun smartphone heeft Huawei een tweede generatie Leica-camera ontwikkeld en toegepast op de achterzijde van dit toestel. Deze opstelling beschikt over een 12 megapixel camera en een 20 megapixel monochroom camera die samen worden gecombineerd om de beste foto te maken. Verder beschikt het toestel over hybrid zoom mogelijkheden, waarschijnlijk wordt daarbij deels gebruik gemaakt van optisch zoomen en deels van digitaal zoomen. Aan de voorzijde is tot slot een 8 megapixel camera geplaatst voor een goede selfie.

Accu

Zoals eerder vermeld stelt Huawei een zeer veilige batterij te gebruiken met extra beveiligingen, “Super Safe 5-gate protection“, we proberen nog te achterhalen wat dat precies inhoudt. Verder heeft Huawei de snellaadtechnologie opnieuw verbeterd, je kan nu met 5 ampere de accu opladen, waardoor je in 20 minuten voldoende lading zou moeten hebben om de smartphone de hele dag te gebruiken. De accucapaciteit bedraagt maar liefst 4000 mAh.

Software

Huawei heeft het toestel voorzien van Android 7.0, de meest recente Android-versie, daaroverheen ligt Huawei’s eigen Emotion UI (EMUI), deze is nu bijgewerkt naar versie 5.0 en is volledig op de schop genomen. Huawei wil een compleet nieuwe Android-ervaring bieden en alle functies binnen twee klikken kunnen aanroepen. Het lijkt erop dat Huawei helemaal opnieuw is begonnen met zijn eigen interface, ook heeft het Chinese merk ervoor gekozen om de gebruiker te laten kiezen of er een applicatielijst wordt gebruikt of niet. In hoeverre de nieuwe Android 7.0-beveiligingen zijn doorgetrokken voor de updates is nog niet helemaal duidelijk. Hier hopen we snel meer over te horen. In elk geval ziet de nieuwe EMUI er een stuk beter, gelikter en stabieler uit. Vooral dat laatst was bij de vorige versies niet altijd het geval.

Beschikbaarheid

Huawei gaat de Mate 9 medio november op de markt brengen, het toestel zal zowel in Nederland als België te verkrijgen zijn voor 699 euro.