3min

Huawei heeft vanmiddag in Oost-Berlijn voorafgaand aan de IFA de Huawei Mate S gepresenteerd. Deze nieuwe phablet van het Chinese merk beschikt over een scherm van 5,5 inch met een Full HD-schermresolutie van 1920 x 1080 pixels. Aan de binnenkant heeft het bedrijf opnieuw gekozen voor een chip van eigen makelij, de Kirin 935. Het ontwerp is een duidelijke doorontwikkeling van het vorige model. Huawei presenteert alles bij elkaar een aantrekkelijke phablet.

De Huawei Mate S is de opvolger van de Huawei Ascend Mate7 (review), iets wat ook wel zichtbaar is in het ontwerp van de Mate S. Huawei timmert nog steeds aan de weg en lijkt steeds een premiummerk te willen worden in Europa.

Huawei hield een presentatie waar geen einde aan leek te komen, maar het bedrijf presenteerde wel een toestel waar goed over nagedacht is. Het scherm is 0,5 inch kleiner geworden en heeft nu een meer acceptabel formaat. De randen rond het scherm zijn zo dun mogelijk gehouden, waardoor het toestel bijna een centimeter minder lang is dan de iPhone 6 Plus (review), een toestel met eveneens een 5,5 inch scherm.

Huawei heeft de nieuwe Mate S ook een stukje dunner gemaakt, het toestel is nog maar slechts 7,2 mm dik, volgens Huawei zijn de zijkanten van het toestel slechts 2,65 mm dik, maar dat is een fabeltje. Het toestel beschikt inderdaad over een bolle achterkant zodat de gebruiker meer grip heeft, maar 2,65mm haalt het toestel niet.

Net als bij de vorige Mate zit onder de camera aan de achterzijde een vingerafdrukscanner, deze is door Huawei verbeterd. Volgens Huawei blijft de vingerafdrukscanner leren om je vinger beter te herkennen. Daarnaast heeft de scanner meer functies gekregen. Als je de camera app open hebt kan je door op de vingerafdrukscanner te drukken een foto maken. Dit kan dus ook een selfie zijn.

Verder kan je door je foto’s in de galerij heen bladeren middels de vingerafdrukscanner, die dubbelt dan als touchpad.

De camera aan de achterzijde beschikt over 13 megapixels en een RGBW-sensor net als bij de Huawei P8 (review) het geval was. Hierdoor kan de camera betere foto’s maken in donkere omgevingen. Er is namelijk een extra pixel toegevoegd met wit licht. Aan de voorkant zit tot slot nog een camera met 8 megapixels.

Huawei had nog meer innovatie op de planning staan, namelijk Force Touch in het scherm, maar het bedrijf is er niet in geslaagd dat nu al beschikbaar te hebben. Later dit jaar verschijnt er een aparte versie van de Mate S met Force Touch en 128GB aan opslagcapaciteit.

Dat brengt ons op de huidige configuratie, de Huawei Mate S beschikt over een Kirin 935 processor van Huawei’s dochteronderneming HiSilicon. Dit is een verbeterde versie van de Kirin 930 die in de normale Huawei P8 was te vinden. Verder is er 3GB aan werkgeheugen aanwezig en 32GB aan opslagcapaciteit. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren grijs en champagne voor 649 euro.

Er komt ook nog een gouden en roze versie met 64GB aan opslagcapaciteit, deze versie kost 699 euro. De toestellen komen beide deze maand nog beschikbaar in Nederland en België. De prijs en beschikbaarheid van de versie met Force Touch en 128GB aan opslagcapaciteit is nog niet bekendgemaakt.

De Huawei Mate S biedt ondersteuning voor twee simkaarten of één simkaart en één micro-SD-kaart. Volgens Huawei is de dual-sim-versie dit jaar in alle landen beschikbaar.