2min

De afgelopen dagen duiken er weer de nodige geruchten op rond de volgende iPhone van Apple. Hoewel het toestel pas in september wordt verwacht zou Apple op dit moment flink aan het experimenteren zijn met nieuwe features, waaronder een dual-camera opstelling, OLED-schermen, USB Type-c aansluiting, draadloos opladen, vingerafdrukscanner in het scherm en multitouch-ondersteuning voor 3D Touch.

Op het Chinese sociale netwerk Weibo heeft een gebruiker die vaker over juiste informatie beschikt van nog niet gepresenteerde smartphones een boekje open gedaan over de volgende iPhone. Apple zou op dit moment vijf prototypes hebben laten maken waarin een waslijst aan nieuwe features in zitten, waarvan de meeste het waarschijnlijk niet gaat halen.

De prototypes zijn bedoeld om te kijken wat een waardevolle toevoeging is en welke features niet het gewenste effect hebben. Zo zou Apple overwegen om draadloos opladen te gaan toepassen in de nieuwe iPhone, een feature die niet nieuw is in de smartphone-markt maar wel degelijk van toegevoegde waarde is. Nokia stopt deze technologie al jarenlang in de Lumia’s en Samsung heeft de technologie ook in de Galaxy S6 verwerkt.

Verder zou Apple experimenteren met de USB Type C-aansluiting, dat zou kunnen betekenen dat de Lightning-poort het veld gaat ruimen nu deze overbodig is geworden. Met USB Type C kan je namelijk ook de kabel verkeerd om in het toestel steken. Apple zou echter ook kunnen kiezen voor USB Type C ter vervangen van de koptelefoon-aansluiting, al ligt ter vervanging van beide aansluitingen meer voor de hand.

Verder zou Apple experimenteren met meerdere camera’s aan de achterzijde, net zoals HTC en Honor in het verleden hebben gedaan. Aangezien Apple recent de camera heeft vervangen in de iPhone 6S achten wij die kans echter klein.

Ander features waar Apple mee experimenteert zijn OLED-schermen, Apple gebruikt al jarenlang LCD-schermen in zijn iPhones maar ook Apple kan er niet omheen dat alle grote fabrikanten miljarden investeren in OLED-technologie en dat LCD op termijn niet meer mee kan komen met OLED. De Apple Watch beschikt al wel over een OLED-scherm, het lijkt daardoor een kwestie van tijd voordat ook de iPhone zal beschikken over een OLED-scherm. Ook zou er worden geëxperimenteerd om de vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken.

Verder zou Apple zijn Force Touch en 3D Touch-technologie verder hebben ontwikkeld en nu zover zijn dat het ook multitouch in combinatie met 3D Touch kan ondersteunen. Oftewel meerdere vingers die 3D Touch invoer geven.

Opvallend is dat van alle experimenten die Apple volgens de geruchten doet, er één grote afwezige is en dat is waterdichtheid. Apple zou een hoop problemen en reparaties kunnen voorkomen als de volgende iPhone waterdicht zou zijn. Daar lijkt op basis van deze geruchten geen focus op te liggen. We zullen nog tot september volgend jaar moeten wachten om te zien welke geruchten het wel en niet hebben gehaald.