2min

Er is een grote discussie tussen verschillende techgiganten. In de ene hoek staan Qualcomm en telecomprovider Verizon, indirect ook Vodafone, en in de andere hoek techgiganten Google en Microsoft. De telecomproviders willen de 2,4 en 5 GHz-frequenties die door WiFi-netwerken worden gebruikt ook gaan gebruiken om hun netwerkcapaciteit voor 4G uit te breiden. Google en Microsoft voorzien problemen als dat gaat gebeuren, dit kan storingen opleveren voor de WiFi-netwerken en mogelijk ten koste gaan van het WiFi-signaal en capaciteit.

Telecomproviders betalen grof geld aan overheden voor licenties op frequenties om mobiele netwerken te mogen en kunnen aanbieden. Er zijn echter ook vrije frequenties zoals de 2,4 GHz- en 5 GHz-band die gebruikt worden door WiFi, hierdoor kan iedereen thuis zijn eigen netwerk opzetten. Verschillende telecomproviders willen nu ook deze frequenties gaan gebruiken voor hun mobiele netwerken, want daarvoor hoeven ze geen licentiekosten te betalen en het levert wel extra capaciteit op. Google en Microsoft hebben zich nu openlijk tegen dit plan geuit omdat dit mogelijk ten koste gaat van de capaciteit en het bereik van de WiFi-netwerken bij mensen thuis.

Google en Microsoft dringen er nu bij de FCC op aan om de telecomproviders terug te fluiten tot er meer onderzoek is gedaan welk effect het heeft op de bestaande WiFi-netwerken. De FCC is de Amerikaanse telecomwaakhond en kan hierin belangrijke beslissingen nemen. In Europa heeft de FCC geen zeggenschap en zullen de nationale toezichthouders moeten ingrijpen.

In Nederland heeft Vodafone ook al testen gedaan met het aanbieden van een mobiel netwerk op de 5 GHz-band waar ook WiFi-netwerken op actief zijn. Vodafone liet weten dat hun mobiele netwerk tijdens de test niet stoorde op de WiFi-netwerken, maar gezien het belang van Vodafone in deze discussie zou het beter zijn als een onafhankelijke partij deze testen gaat uitvoeren.

Op dit moment kunnen smartphones nog geen gebruik maken van 4G via de WiFi-frequenties, de bestaande modems ondersteunen dit simpelweg niet, maar Qualcomm heeft inmiddels een nieuwe modemchip ontwikkeld die hier wel mee overweg kan. Deze modemchips zijn door Verizon en Vodafone al gebruikt in hun testen. Misschien dat Google en Microsoft de discussie beter over een andere boeg kunnen gooien, als overheden dit gaan toestaan lopen ze straks inkomsten mis uit frequentieveilingen, wellicht zijn de overheden daar gevoeliger voor.